Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a MŠ

Informujte své okolí o chystaných akcích
Odpovědět
Uživatelský avatar
ESO Chýně
Příspěvky: 25
Registrován: 22 čer 2014, 21:23

Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a MŠ

Příspěvek od ESO Chýně » 17 srp 2014, 15:26

Na posledním zasedání zastupitelstva opět nastaly zásadní zvraty v otázce rozšiřování MŠ a ZŠ v Chýni. V reakci na to jsme na našem webu (http://www.eso-chyne.cz) uveřejnili následující text:

Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření mateřské a základní školy

Na posledním zasedání zastupitelstva dne 13.8.2014 nastala opět situace, kdy byly zastupitelstvu předloženy ke schválení kroky, se kterými nebyli ani zastupitelé, ani občané předem seznámeni, a které přitom mají zásadní dopad na budoucnost školství v Chýni. Tyto kroky byly zároveň obhajovány pomocí zkreslených a neúplných informací. Konkrétně se jednalo o dodatečně vložený bod programu jednání týkající se žádosti o dotaci na vybudování 3-5 tříd ZŠ a dvou tříd MŠ v objektu Hlavní 21. Předběžný rozpočet činí 15-20 mil Kč.

Přitom nákup objektu Hlavní 21 prosadil starosta J. Novotný na jednání zastupitelstva dne 30.6.2014 mj. s tvrzením, že rekonstrukce a zbudování dvou tříd MŠ bude trvat jen několik měsíců a bude stát cca 2 – 2.5 miliónu Kč. Tyto prostředky měly být získány z dotace1 dojednané starostou u pana ministra. V následujícím měsíci jsem opakovaně – e-mailem i osobně – informovala vedení obce o tom, že pro získání dotace na rozšiřování MŠ a ZŠ je nutné v brzké době nezbytné zpracovat podklady a nabízela jsem v tomto ohledu pomoc s poskytnutím veškerých potřebných podkladů. Dále jsem varovala, že žádost o dotaci na využití objektu na Hlavní 21 pro ZŠ by znamenala, že obec nebude moci žádat o dotaci na výstavbu nové základní školy. Tato moje upozornění byla ignorována a na pracovní poradě zastupitelů dne 6. 8. 2014 vedení obce stále tvrdilo, že o potřebě řešit tento problém nic neví.

Přestože vedení obce v minulosti opakovaně podporovalo myšlenku výstavby nové školy, návrhem na vybudování provizorní ZŠ v budově Hlavní 21 by možnost výstavby nové ZŠ na mnoho let zablokovalo2. Zároveň by byla na dlouhou dobu odsunuta možnost rozšířit MŠ v jejím současném areálu. Návrh na rekonstrukci Hlavní 21 mimo jiné vůbec neřeší problematiku parkování před školou na rušné ulici, ani další provozní detaily tak významného objektu jako je až sedm tříd ZŠ a MŠ. A přestože se nad tímto návrhem vznášejí takto zásadní otazníky, byl přednesen ke schválení jako dodatečně vložený bod zasedání. Bez předchozí debaty se zastupiteli, bez konzultace s Výborem pro novou základní školu a bez možnosti vyjádření veřejnosti!

Výboru pro novou základní školu a následně zastupitelům proto chci navrhnout následující řešení:

- Obec bude dále pokračovat v přípravě výstavby nové ZŠ a předloží žádost o dotaci na přípravné práce, tj. především vyhlášení a realizace architektonické soutěže a vyhotovení projektové dokumentace.
- Dále obec předloží žádost o vybudování čtyř tříd MŠ – dvou v objektu Hlavní 21 a dvou v současném areálu školy. Očekávaný vývoj počtu dětí v Chýni takovéto rozšíření kapacity MŠ dostatečně podporuje (viz demografická prognóza ke stažení).
- V případě, že by mělo dojít k přechodnému nedostatku míst v ZŠ do doby vybudování nové ZŠ, musí obec tento problém samozřejmě řešit (např. spoluprácí s okolními obcemi, krátkodobým pronájmem jedné třídy kontejnerové školy…), ale toto řešení nesmí ohrozit výstavbu nové ZŠ.

Prosíme všechny, kterým není osud školství a především osud stavby nové základní školy v Chýni lhostejný, aby dali svůj názor najevo. Přijďte jej vyjádřit na veřejnou schůzku Výboru pro výstavbu nové základní školy dne 20. 8. 2014 od 19 hod na obecním úřadě nebo na mimořádné zasedání zastupitelstva dne 25. 8. 2014 od 19:00. Pište nebo telefonujte starostovi a dejte mu najevo, že takto zásadní rozhodnutí nelze činit v takovémto chvatu a s takovýmito zmatky. Vedení obce má v těchto otázkách velké pravomoci, a pouze silný tlak veřejného mínění snad může zabránit alespoň nejhorším přešlapům.

Za ESO Chýně

Anna Chvojková

Pozn. 1: Ve skutečnosti se jedná o fond, který monitoruje potřebnou kapacitu a zároveň dává předkladatelům vyrozumění, kde a jak mohou žádat v rámci prozatím 4 dotačních titulů, z nichž jeden aktivní v gesci MŠMT je momentálně velmi aktuální.

Pozn. 2: Nikdo z vedení obce zjevně nezjišťoval, zda by dotace na rekonstrukci Hlavní 21 ohrozila možnost čerpání na celou novou základní školu v Chýni. My jsme toto ověřovali na MŠMT a bohužel je to tak, i s ohledem na podmínku nutné udržitelnosti objektu (využití pro účel, na který byla dotace žádána) po dobu 10 let. Dále by byla výrazně snížena i šance na získání dotace na rozšíření MŠ ve stávajícím areálu. Z úst poradce pana starosty zaznělo, že by se během oněch 10 let akce na novou ZŠ alespoň důkladně připravila.

Uživatelský avatar
Jiří Nývlt
Příspěvky: 1314
Registrován: 24 kvě 2006, 14:04
Bydliště: Hlavní ul. Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od Jiří Nývlt » 18 srp 2014, 14:27

Hodně štěstí a kuráže přeji všem, kteří dosud neztratili naději, že zdravý rozum má navrch.

http://credo-e.blogspot.cz/2011/02/cipp ... idity.html

bruno
Příspěvky: 43
Registrován: 16 dub 2013, 16:12
Bydliště: Chýně

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od bruno » 18 srp 2014, 21:42

Neskutečný. Už zasedání a hlasování o nákupu budovy na Hlavní 21 byla fraška a nemělo se to stát, bylo to špatné rozhodnutí. Stejně tak byl fraškou ten směšně nízký odhad nákladů na rekonstrukci té budovy. A teď, když jsou náklady upřesněny a vychází najevo ta astronomická výše, vedení obce hodlá v téhle absolutně nekoncepční a z pohledu finanční situace obce sebevražedné investici pokračovat? Prostě "po nás potopa"! Vedení obce zbývají dva měsíce do jejich komunálně politického konce a oni zadluží obec na deset let dopředu a ještě tímhle svým neuváženým postupem znemožní stavbu plnohodnotné školy.

ivanek
Příspěvky: 114
Registrován: 14 led 2013, 10:01

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od ivanek » 19 srp 2014, 09:03

Takovéhle zásadní rozhodnutí ovlivňující na dlouho život celé obce by mělo přijmout až nové zastupitelstvo vzlešlé z podzimních voleb.
Je nutné toto sdělit starostovi, místostarostovi a všem zastupitelům. Doporučuji všem jít na zastupitelstvo nebo si najít své zastupitele doma.
Celá tahle hurá akce dva měsíce před volbama mě pěkně smrdí. :drool:

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od Batáta » 19 srp 2014, 09:35

:lol: :vomit: :vomit: :lol:
Ipomoea batatas

Uživatelský avatar
Lucie
Příspěvky: 172
Registrován: 10 led 2008, 14:40
Bydliště: Chýně

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od Lucie » 19 srp 2014, 12:33

Jiří Nývlt píše:Hodně štěstí a kuráže přeji všem, kteří dosud neztratili naději, že zdravý rozum má navrch.
:clap:

Karel
Příspěvky: 5
Registrován: 18 srp 2014, 18:06

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od Karel » 19 srp 2014, 15:50

Ještě nedávno chtělo vedení obce stavět velké fotbalové hřiště. Později, někdy v budoucnu, k němu základní školu. A najednou, chvíli před volbama, je škola nejvyšší prioritou a budeme ji rozšiřovat a rekonstruovat, ať to stojí co to stojí. Z takovýho populismu se mi chce :vomit:
Sice ještě nevíme jak o ně požádat ale využijeme ty dotace a ono se to pak nějak udělá..
Jenomže takhle to nefunguje.

Uživatelský avatar
kryglik
Příspěvky: 1377
Registrován: 26 dub 2006, 08:50
Bydliště: Za Ovcinem
Kontaktovat uživatele:

z OU

Příspěvek od kryglik » 19 srp 2014, 20:15

A tohle prislo z OU...
ou-chyne-zs-starosta.jpg
ou-chyne-zs-starosta.jpg (168.86 KiB) Zobrazeno 5169 x
ou-chyne-zs.jpg
ou-chyne-zs.jpg (163.96 KiB) Zobrazeno 5169 x

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: z OU

Příspěvek od Palat » 19 srp 2014, 23:58

kryglik píše:A tohle prislo z OU...
Zrovna jsem to sem chtěl hodit. Kryglík mě předešel - díky. :-)

Pominu kvalitu údajů a vypovídací schopnost tabulky paní Černé. Kdyby byl zájem, je tu už od roku 2012 k dispozici studie zpracovaná na poněkud jiné úrovni (aktualizovaná verze zde), která sice tak detailní tabulku neobsahuje, ale nebyl by problém ty údaje z podkladů vytáhnout, čísla v ní jsou jasná a na situaci upozorňovala už tehdy (a s ní a před ní i mnoho dalších lidí). Je trochu škoda, že aby se záležitost dostala do hledáčku vedení obce, musel nejřív podklady zpracovat někdo, kdo není na blacklistu.

Pobavilo mě následující: Nová škola bude stát nejdřív v roce 2018, když se hodně zamaká. Pro ten rok se jen na prvním stupni počítá s 269 dětmi, to je devět narvaných tříd. K tomu šestá a sedmá třída obě nad 20 dětí. Odkládat stavbu školy až do doby, kdy bude urgentně nutný a zaplněný druhý stupeň, je do nebe volající nezodpovědnost. Je samozřejmé, že do naplnění kapacity druhého stupně by škola mohla sloužit pro potřeby prvního stupně (případně jako MŠ pro předškoláky). Takže i z tabulky paní Černé jasně vyplývá: potřebujeme novou školu CO NEJDŘÍV. Flikování není k ničemu. A v prohlášení startosty se dočítáme:
Jistě namítnete, že je zde otázka udržitelnosti projektu - ano, objekt by musel sloužit pro vzdělávání po dobu deseti let.
Ano, to skutečně namítám.
Věřím však, že dokážeme skloubit rychlé a efektivní navýšení kapacity MŠ a 1. stupně ZŠ s plánovanou výstavbou devítiletky.
Inu, věřit může každý čemu chce, ale tady je potřeba vědět! A co přesně se myslí termínem "rychlé a efektivní"? U projektu za 15-20 miliónů? Na který ještě ani není podaná žádost o dotaci? Když se prosazovala Hlavní 21, mluvilo se o tom, že tam děti půjdou do MŠ od podzima, nejpozději(!) od ledna. A že bude stačit milión (později upraveno na 2-2.5 miliónu). Jojo, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. V současnosti navrhovaný projekt nebude hotov určitě dřív než za rok, a to je ještě bláznivě podhodnocený odhad. A výsledkem bude jen další provizorium.

A perla na závěr:
V neposlední řadě je potřebné sdělit, že případný úspěch v podání žádosti o dotaci neovlivní možnost podání dalších žádostí o dotace pro výstavbu nové ZŠ. Obec může žádat o různé dotace, podmínkou je opodstatnění žádosti o dotaci a posléze udržitelnost projektu.
Takže jak tomu máme rozumět: obec požádá o 15-20 miliónů dotace na stavbu 3-5 tříd ZŠ (+ 2 MŠ), a příští rok, když bude tahle akce ještě v běhu, obec požádá o dalších 70-90 miliónů na stavbu nové školy? No to se na ministerstvu potrhají smíchy... Nebo tomu mám rozumět tak, že se nová škola definitivně odkládá na dobu neurčitou, někdy za cca 5+ let? V rozporu se všemi prohlášeními pana starosty a místostarosty z posledních měsíců?
Kupodivu musím s panem starostou v tomto bodě vlastně souhlasit: současná žádost skutečně neovlivní možnost podání dalších žádostí. Ale brutálně ovlivní šanci, že tyto žádosti budou úspěšné.

Uživatelský avatar
Srneček
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 říj 2006, 14:15
Bydliště: Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanovisko k postupu vedení obce ve věci rozšíření ZŠ a

Příspěvek od Srneček » 22 srp 2014, 13:24

A tady jsou už nějaké další reakce - odpovědi starosty na webu obce:

http://www.chyne.cz/ou/index.php/ozname ... ban-ohledn
Srneček

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 hostů