Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Odkazy a jiné věci, které kdo našel a můžou se hodit
lidenka
Příspěvky: 42
Registrován: 26 čer 2007, 08:11

Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od lidenka » 09 led 2014, 22:53

Po přečtení reakce pana starosty na otevřený dopis některých rodičů v posledním chýňském zpravodaji (strana 5) jsem se rozhodla oslovit pana starostu s žádostí o odpověď na několik otázek, které mě při čtení napadly. Protože si myslím, že odpověď na tyto otázky bude zajímat víc lidí, rozhodla jsem se jak můj dopis, tak odpověď na něj zveřejnit:

Můj dopis:

-------------------------------------------

V Chýni 19.12.2013

Vážený pane starosto,

po přečtení Vaší odpovědi na Reakci na úvodník z předchozího zpravodaje bych Vám ráda položila několik doplňujících dotazů.

Jako rodič budoucího prvňáka bych spolu s Vedralovými, Coufalovými, Pištěkovými, Pospiechovými a dalšími rodiči ráda znala plány současného vedení obce ohledně 1.stupně ZŠ. Stejně jako oni bych ráda věděla, jak se škola/obec zařídí v případě, že v příštích letech do školy nastoupí tolik dětí, že budou v ročníku dvě paralelní třídy a kapacita školy se vyčerpá. Že se toto může stát, vyplývá z počtů dětí narozených v posledních letech uváděných ve zpravodaji, i z počtu předškoláků ve školce. Paní ředitelka stále zmiňuje ucelený 1. stupeň, rozumějte 1. až 5. ročník, ale na otázku, jak toho dosáhnout, odpovědět schopná není a odkazuje na obec. Proto se ptám Vás a prosím o konkrétní odpověď. Věřte, že pro spoustu rodičů je tato otázka rozhodující. Není nutno v tuto chvíli řešit 2. stupeň.

Zmiňujete schůzku paní ředitelky s budoucími prvňáky, které jste se spolu s panem místostarostou osobně účastnil. Ráda bych věděla, kdy se tato schůzka konala a zda mohla mít vliv na rozhodování rodičů, do které školy bude jejich dítě docházet. Sama jsem se účastnila únorové schůzky s paní ředitelkou na obecním úřadě a ta opravdu přesvědčivá nebyla. A pokud je mi známo, tak schůzka pro rodiče budoucích prvňáků, která byla tehdy slíbena, svolána nebyla. Toto vidím v situaci, ve které se chýňská škola tehdy nacházela, jako klíčové.

Ráda bych Vás požádala také o vysvětlení změn ve školské radě. Měl jste právo školskou radu rozpustit, byť podle mého osobního názoru bylo možné zákon vyložit i jinak a mandát minimálně některých členů školské rady byl pořád platný. Co mě ale opravdu zaráží je, že jste se rozhodl snížit počet členů školské rady ze šesti na tři přesto, že kapacita ZŠ a MŠ se zvýšila. Můžete mi prosím vysvětlit, co vás vedlo k tomuto, pro mě nelogickému, kroku?

Předem bych Vás chtěla požádat, abyste odpověď formuloval jako oficiální vyjádření starosty obce, abych ji mohla zveřejnit. Jsem si jista, že stejné otázky jako já si pokládá i mnoho dalších rodičů v Chýni a Vaše odpověď je bude také zajímat.

S pozdravem a přáním pevného zdraví v novém roce

Ludmila Palatinusová

-------------------------------------------

A zde je odpověď:
Odpoved_1.jpg
Odpoved_1.jpg (191.83 KiB) Zobrazeno 6847 x
Odpoved_2.jpg
Odpoved_2.jpg (89.9 KiB) Zobrazeno 6847 x

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od evča » 14 led 2014, 08:38

Myslím že si starosta na otázku proč rodiče nedávají děti do školy v Chýni odpověděl sám. A pokud ste to starosto nepochopil tak je to proto že se bojí že v Chýni děti nedochodí ani první stupeň. Kdo by chtěl riskovat že mu dítě ve 4 nebo 5 třídě bude muset chtě nechtě přejít jinam. Každej kdo není úplně blbej si při počtu dětí v Chýni snadno spočítá, že za chvilinku budeme potřebovat 2 první třídy pak 2 druhý a tak dál. Asi se to zarazí v 5 třídě, kdy dost dětí odchází na víceletá gymnázia.
Nevím, kde starosta sebral náklad na školu 160 milionů co se nám pokouší vnutit ve zpravodaji. Když sem se na to zeptala kámoše architekta tak se jen smál. To by sme museli stavět školu pro celé Hostivice a nebo by jí musel stavět Ráth.
Co takhle školu rozdělit do několika etap. Postavit nejdřív 10 tříd, kde by byly pro každý ročník 1. stupně 2 třídy a pak pokud bude potřeba stavět budovu pro 2. stupeň. Původní budova školy by se pak dala prodat nebo pronajmout. Taky by škola mohla bejt místo hřiště v centru. Mohlo by se dočasně využít i zázemí školky a nové hřiště vybudovat v poli co měla být škola. A co s případnými volnými místy ve škole než jí zaplní Chýňské děti. Určitě by se našla v okolí obec, která řeší stejný problém a pár míst by si ráda pronajala. Nebo by třeba měli zájem děti z baráků Hostivice Jih. Ale to sou jen takový nápady jedný ženský. Starosta se zastupiteli to mají určitě dokonale vymyšlené.

Mydlan

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od Mydlan » 14 led 2014, 19:01

Předpokládám, že většina zde bydlících rodičů pracuje v Praze. Tedy ráno jede do Prahy, večer zpět.

Proč bych měl dávat dítě do školy v Chýni, když ho mohu dát do dobré školy v Praze,
kde ho mám dojezdově třeba 5 minut ze zaměstnání? Pokud rodič jezdí MHD a učitelka zavolá z Chýně,
"maminko, přijeďte si pro dítko, není mu dobře" tak jste v pasti, protože jste odkázáni na bus...

Pokud zde hned ráno ať ve školce či škole nechám dítě, hodinu jedu do práce, musím odpracovat
8 hod + přestávka, hodinu cesta zpět, nemohu stihnout dítě vyzvednout před uzavřením
školky či školy, to je neřešitelný problém. Pokud ho mám v Praze, nehoním se s vyplazeným jazykem tam a zpět a strávím s děckem
mnohem více času, i když třeba v autě. Já osobně bych své dítě do školy v Chýni nedal a nedám.
Neexistuje jediný důvod proč bych tak měl učinit. Všechny tyhle "kauzy" a problémy o kterých si tu člověk
čte mě v tom jen utvrzují.

Pražská škola s obrovským zázemím, od tělocvičen po jídelnu, nějakou historií, sportovními kroužky pro mě
vyhrává na plné čáře. Aby mi dítko někam běhalo přes půl obce do jídelny, na tělocvik chodilo někam nad hospodu,
o hřišti platí to samé, také přes půl obce, pak bych řešil problémy, že není třída, nebo že se rok bude učit někde
v bývalé jednotě, sorry to spíš fakt obdivuji lidi, kteří se k tomu rozhodnou...Samozřejmě to nemyslím nějak ve zlém,
spíš jen konstatuji fakta. Snad nenadzvednu ze židle moc lidí, ale takhle to prostě vidím :). Nepíšu to jako výtku
obci, vidím, že se snaží, dělají co je v jejich silách a finančních možnostech, pokroky tu určit jsou, snaha také, to je všechno
o.k., ale já chci pro své děti to nejlepší a pro mě je to málo...

stavitel

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od stavitel » 15 led 2014, 10:22

Myslím, že je hloupost stavět novou devítiletku. Mydlan má pravdu, rodič kterému jen trochu záleží na kvalitním vzdělání dítěte ho raději dá do školy v Praze. Jezdím busem a vidím, jak děti jezdí do škol v Praze a vystupují např. na stanici metra LUKA i dalších, což není tak daleko od Chýně, a tak od 3. tř. mohou klidně jezdit sami. A věřím, že spousta rodičů je vozí autem také do Prahy.
Obec se zadluží postaví monstr školu a pak bude hledat různé pronájmy, aby zaplatila provoz, protože tu školu zkrátka nezaplní.
Je to jen můj názor a jsem rád, že toto již nemusím řešit.

čapka
Příspěvky: 229
Registrován: 10 kvě 2006, 11:31
Bydliště: Chýně, kamenice, předtím háje

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od čapka » 15 led 2014, 13:18

stavitel píše:Myslím, že je hloupost stavět novou devítiletku. Mydlan má pravdu, rodič kterému jen trochu záleží na kvalitním vzdělání dítěte ho raději dá do školy v Praze. Jezdím busem a vidím, jak děti jezdí do škol v Praze a vystupují např. na stanici metra LUKA i dalších, což není tak daleko od Chýně, a tak od 3. tř. mohou klidně jezdit sami. A věřím, že spousta rodičů je vozí autem také do Prahy.
Obec se zadluží postaví monstr školu a pak bude hledat různé pronájmy, aby zaplatila provoz, protože tu školu zkrátka nezaplní.
Je to jen můj názor a jsem rád, že toto již nemusím řešit.

Dobrý den,

myslím si, že tady celkem neprávem haníte práci učitelek základní školy v Chýni a znevažujete to, co dělají, co je jejich posláním, a to je vzdělávání našich dětí. Píšete, že jste rád, že toto již nemusíte řešit, z toho usuzuji, že máte již děti odrostlé a že tím pádem základní školu v Chýni nenavštěvují a ani nenavštěvovaly. Osobní zkušenost tedy nemáte. Zajímalo by mne, na základě jakých poznatků tady uvádíte, že komu záleží jen trochu na kvalitním vzdělání dítěte, dá ho raději do Prahy.
Vzdělání dítěte je věcí každého rodiče, nikoho jiného. Nevidím vůbec žádný důvod k tomu, aby tady někdo velebil rodiče, co dali dítě do Prahy a hanil toho, co má dítě v Chýni.
Každý ať si dá své dítě kam chce. Můžete tu o tom diskutovat a polemizovat. Nicméně kritizovat kvalitu výuky v Chýni jako rodič dítěte, které v této škole nestrávilo ani den, mi přijde směšné.

Je zájmem obce a školy, aby se pokusila do svého zařízení získat co nejvíce dětí. Naprosto logicky, stejně jako v každé jiné profesi. Proč by někdo provozoval školu, kdyby nechtěl, aby do ní děti chodily???

Mydlan má pravdu ve svých argumentech časových, i když my pracujeme oba v Praze, denně 8 hodin a zvládáme to. I co se týče vybavení, zázemí, kroužků atd. je logicky malá venkovská škola ve srovnání se sídlištní pozadu.

Všichni jste se přistěhovali na vesnici, ale jste strašně překvapení, šokovaní a někteří i rozohnění z toho, že snad vesnická škola očekávala, že vaše děti do ní budou chodit.

stavitel

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od stavitel » 15 led 2014, 14:23

Vážená čapko,
nevidím, že bych někde hanil a znevažoval práci učitelek ZŠ v Chýni. Píšete, že nevidíte důvod k velebení rodičů co dávají děti do Prahy. To jsem taky nedělal, jenom jsem vyjádřil svůj názor a k tomu toto diskusní fórum snad je.
Nikde také nekritizuji výuku v Chýni, protože se o ni nezajímám, ale na druhou stranu s diskuzí na tomto fóru si o ni myslím své.
Nevím proč by vesnická škola měla očekávat, že všichni "přistěhovalci" tam budou dávat své děti. Vždyť i spousta dětí starousedlíků jezdí do Prahy. I v Praze rodiče nedávají děti do školy v obvodě svého bydliště, ale za kvalitou je vozí i na druhý konec Prahy.
Ať si každý dá své dítě kam chce to na tom se asi shodneme, jinak slohové cvičení-tleskám. :lol: :lol: :lol: .

čapka
Příspěvky: 229
Registrován: 10 kvě 2006, 11:31
Bydliště: Chýně, kamenice, předtím háje

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od čapka » 15 led 2014, 15:14

stavitel píše:Vážená čapko,
nevidím, že bych někde hanil a znevažoval práci učitelek ZŠ v Chýni. Píšete, že nevidíte důvod k velebení rodičů co dávají děti do Prahy. To jsem taky nedělal, jenom jsem vyjádřil svůj názor a k tomu toto diskusní fórum snad je.
Nikde také nekritizuji výuku v Chýni, protože se o ni nezajímám, ale na druhou stranu s diskuzí na tomto fóru si o ni myslím své.
Nevím proč by vesnická škola měla očekávat, že všichni "přistěhovalci" tam budou dávat své děti. Vždyť i spousta dětí starousedlíků jezdí do Prahy. I v Praze rodiče nedávají děti do školy v obvodě svého bydliště, ale za kvalitou je vozí i na druhý konec Prahy.
Ať si každý dá své dítě kam chce to na tom se asi shodneme, jinak slohové cvičení-tleskám. :lol: :lol: :lol: .

díky za pochvalu :clap: sloh mi šel vždycky.

jejda, to chraň, aby všechny děti přistěhovalců chodili do venkovské školy, to by ani dvě budovy nebyly dost. Jenom prezentace některých tu vyznívá tak, jako by do této školy neměl pro jistotu chodit nikdo, kdo nechce utrpět závažnou újmu na svém vzdělání. S tím zase nesouhlasím já a vyjadřuji svůj názor.

tak diskutujte, diskutujte...

vypůjčím si oblíbenou hlášku strýce - howgh - domluvil jsem ;)


aby všechny děti přistěhovalců chodili - pardon chodily (rýpalů češtinářů je tu taky hafo) :)

tučňák
Příspěvky: 173
Registrován: 21 kvě 2009, 12:40

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od tučňák » 15 led 2014, 21:54

Nemá li být Chýně jen nějakou noclehárnou ve stylu Jižního města, tak kvalitní školu, minimálně v rozsahu 1. stupně potřebuje. Jak se kdysi říkalo, každá pořádná vesnice má kostel, hospodu a školu.
Je nutno si také uvědomit, že obec je povinna, zajistit trvale hlášeným školákům místo ve škole. Kde máte jistotu, že děti z Chýně nějaká jiná škola vezme? S postupující zástavbou se bude naplňovat kapacita Hostivické školy a za chvíli se může stát, že bude brát pouze děti z Hostivice. Totéž se může stát i s Pražskými školami. V řadě obcí v okolí Prahy již vyhlásili stopstav v přijímání školáků s bydlištěm mimo spádovou oblast.
V potaz je potřeba vzít i narůstající počet předškoláků v Chýni. A to kapacita oxesích lokalit není zdaleka vyčerpaná a další lokality se začínají zastavovat nebo se jejich zástavba plánuje.

ivanek
Příspěvky: 114
Registrován: 14 led 2013, 10:01

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od ivanek » 16 led 2014, 09:19

Souhlasím s Tučňákem. V Chýni je dobrá škola potřeba.
Investici do školy a do vzdělávání dětí považuji za velmi rozumnou. Určitě rozumnější než jiné nesmysly které se v Chýni páchají. Když děti budou chodit do místní školy, určitě získají k obci daleko lepší vztah. Další výhodou malých škol je, že nejsou tak anonymní jako pražské velkoškoly pro stovky dětí.

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od evča » 21 úno 2014, 09:46

V týdnu sem slyšela v radiu zajímavý příspěvek o školách. Říkali že v okolí Prahy chybí nějakých 150 tříd ve školách a že ministerstvo školství urychleně připravuje nový dotační program na výstavbu chybějících škol v takhle postižených lokalitách. Tak jen doufám že to zaregistrovala i obec a že si takovou šanci na dotaci nenechá ujít.

stavitel

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od stavitel » 21 úno 2014, 10:00

evča píše:V týdnu sem slyšela v radiu zajímavý příspěvek o školách. Říkali že v okolí Prahy chybí nějakých 150 tříd ve školách a že ministerstvo školství urychleně připravuje nový dotační program na výstavbu chybějících škol v takhle postižených lokalitách. Tak jen doufám že to zaregistrovala i obec a že si takovou šanci na dotaci nenechá ujít.

Chacha, obec teď chystá výstavbu fotbalového hřiště. Na to asi má peníze, děti ať si chodí kam chtějí, hlavně, že si pánové budou mít kde začutat. V obci jim to už nestačí!

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od evča » 21 úno 2014, 10:29

stavitel píše:
evča píše:V týdnu sem slyšela v radiu zajímavý příspěvek o školách. Říkali že v okolí Prahy chybí nějakých 150 tříd ve školách a že ministerstvo školství urychleně připravuje nový dotační program na výstavbu chybějících škol v takhle postižených lokalitách. Tak jen doufám že to zaregistrovala i obec a že si takovou šanci na dotaci nenechá ujít.

Chacha, obec teď chystá výstavbu fotbalového hřiště. Na to asi má peníze, děti ať si chodí kam chtějí, hlavně, že si pánové budou mít kde začutat. V obci jim to už nestačí!
Ale staviteli nešlo by to bez tý ironie? :lol:

stavitel

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od stavitel » 21 úno 2014, 10:37

evča píše:
stavitel píše:
evča píše:V týdnu sem slyšela v radiu zajímavý příspěvek o školách. Říkali že v okolí Prahy chybí nějakých 150 tříd ve školách a že ministerstvo školství urychleně připravuje nový dotační program na výstavbu chybějících škol v takhle postižených lokalitách. Tak jen doufám že to zaregistrovala i obec a že si takovou šanci na dotaci nenechá ujít.

Chacha, obec teď chystá výstavbu fotbalového hřiště. Na to asi má peníze, děti ať si chodí kam chtějí, hlavně, že si pánové budou mít kde začutat. V obci jim to už nestačí!
Ale staviteli nešlo by to bez tý ironie? :lol:
Jaká ironie, to je myšleno zcela vážně a divím se, že Vy se nad tím nepozastavujete, že obec dává přednost hřišti před školou?

Šafránek
Příspěvky: 27
Registrován: 23 zář 2012, 10:11

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od Šafránek » 21 úno 2014, 13:01

Zkuste taky někdy vyvozovat závěry na základě alespoň základní znalosti věci. Obec zatím žádné hřiště nestaví, nemá ho v rozpočtu. Co v rozpočtu má, jsou přípojky sítí k tomu hřišti, které zároveň mají být přípojkami sítí pro školu, protože ono hřiště je hřištěm školním. Co v letošním rozpočtu také je, je půlmilion na přípravné práce pro výstavbu školy. Ne že bych měl nějaký intenzivní pocit, že nová škola je pro vedení obce hlavní priorita, ale to už taky trochu záleží na nás ostatních, abychom je k tomu zájmu jemně dokopali.
Moc taky nechápu, proč se tak rozohňujete, že podle vás dostává hřiště přednost před školou? Z předchozích vyjádření dost jasně vyplynulo, že za pitomost považujete obé, tak co najednou takový zájem o školu???

stavitel

Re: Dopis starostovi ohledně 1. stupně ZŠ + odpověď

Příspěvek od stavitel » 21 úno 2014, 13:30

Šafránek píše:Zkuste taky někdy vyvozovat závěry na základě alespoň základní znalosti věci. Obec zatím žádné hřiště nestaví, nemá ho v rozpočtu. Co v rozpočtu má, jsou přípojky sítí k tomu hřišti, které zároveň mají být přípojkami sítí pro školu, protože ono hřiště je hřištěm školním. Co v letošním rozpočtu také je, je půlmilion na přípravné práce pro výstavbu školy. Ne že bych měl nějaký intenzivní pocit, že nová škola je pro vedení obce hlavní priorita, ale to už taky trochu záleží na nás ostatních, abychom je k tomu zájmu jemně dokopali.
Moc taky nechápu, proč se tak rozohňujete, že podle vás dostává hřiště přednost před školou? Z předchozích vyjádření dost jasně vyplynulo, že za pitomost považujete obé, tak co najednou takový zájem o školu???

Myslím, že nejste úplně informován. Obec vypsala výběrové řízení na zhotovení PD na hřiště a to jistě bude také něco stát. A když se tedy nebude dle Vás stavět, tak proč PD.
Neprojevuji zájem o školu, ale pouze říkám, že pokud již něco budovat, tak ZŠ a ne velké fotbalové hřiště(to má být školním hřištěm???)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 hostů