Hlavní 21

Jak se tu bydlí nově příchozím nebo již stávajícím obyvatelům. Co je nového a jak to ve vsi chodí...
Uživatelský avatar
Srneček
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 říj 2006, 14:15
Bydliště: Chýně
Kontaktovat uživatele:

Hlavní 21

Příspěvek od Srneček » 21 kvě 2014, 11:03

Dovolil jsem si to sem přetáhnout z vlákna o MŠ:

Palat píše:
Padají tu poznámky, že by obec měla vyřešit problém s nedostatkem místa ve školce. To je určitě pravda. Nyní je to velmi aktuální téma. Vedení obce právě teď přišlo s nápadem, že obec koupí dům č.p. 21 na Hlavní ulici (ten bílý, co je na prodej už mnoho let) a přestaví ho na školku. Myslím, že je to velmi špatné, nekoncepční a drahé řešení, proti kterému je třeba protestovat. Než se spravedlivě rozčílíte na tím, jak odmítám geniální řešení problému se školkou, dočtěte prosím do konce. Jen cena domu a pozemku je přes pět milionů korun. Dům je starý a dlouhá léta neobývaný a neudržovaný. Přestavba na školku bude znamenat další milionovou investici. A výsledkem akce bude opět provizorium, protože ten dům nebyl koncipován a stavěn jako školka. Budeme mít dvě školky na dvou různých místech se všemi negativy, které to ponese. Obec si půjčí dalších mnoho milionů k již tak velké zadluženosti. Když odhlédnu od toho, že dnes nasekané dluhy se budou splácet dalších pět i více let, tak je zde i další problém - až bude třeba vzít si úvěr na spoluúčast při stavbě nové školy, může obec klidně ostrouhat, protože už bude předlužená.

Existuje levnější a koncepčnější alternativa. Na současnou školku je možné přistavět nástavbu. Na tuto akci bude možné teď na podzim požádat o dotaci, šance na získání je vzhledem k situaci v Chýni velmi slušná. Se školkou sousedí pozemky, které jsou podle územního plánu vhodné jako zahrada. Minimálně některé jsou aktuálně na prodej. Tím by se rozšířil pozemek školky a bylo by dost místa na "výběh" pro všechny děti. Dobu, než tato akce proběhne, lze překlenout pronájmem kontejnerové školky - tj. není nutné ji kupovat, lze ji opravdu jen pronajmout. Tuto školku je možné umístit na pozemek za obecním úřadem - na tento pozemek už existuje stavební povolení pro občanskou vybavenost. Tímto způsobem je možné provizorně navýšit kapacitu školky během několika málo měsíců. Samozřejmě, že to všechno také není zadarmo, ale bude to stát méně než akce s domem na Hlavní a výsledkem celé akce bude (a) provizorní rozšíření kapacity školky o dvě třídy (tj. padesát dětí) už teď od září a (b) současná budova MŠ se rozšíří o novou část, která bude od začátku projektovaná jako školka (a ne přestavěná z bývalé hospody) a bude v rámci současného areálu školky, tj. na dosah jídelny a na dosah rozšířené zahrady. Výhody tohoto uspořádání proti dvěma objektům školky jsou nabíledni.

Pokud s tím, co jsem napsal, souhlasíte, je třeba jednat urychleně. Akce "Hlavní 21" je totiž na spadnutí. Že se tak zásadní věc (šlo by o největší vlastní investici obce za mnoho let!) má projednat a schválit během pár dní bez jakékoli debaty s veřejností, už asi nikoho nepřekvapí. Je proto třeba být aktivní a tlačit na zastupitele, aby vzali rozum do hrsti a minimálně zvážili obě alternativy a vybrali tu rozumnější.


.......................................................................

Ono to ale není takhle černobílé...
Nejdřív musím říct, že takovéhle hurá akce (jako je případný nákup Hlavní 21), bez koncepce a diskuse v zastupitelstvu na téma využití objektu, nákladů na jeho rekonstrukci a provoz, nesnáším...ale co naděláte, musíme pracovat s tím co máme a snažit se vybrat to nejlepší řešení.

Osobně vnímám případný nákup této nemovitosti jako možnost rozšířit obecní prostory zejména pro:
- novou hasičárnu (stará je tak malá, že se tam auto skoro nevejde)
- zřízení služebny policie
- přestěhování obecní knihovny (a uprázdnit prostor na OÚ)
- přestěhování archivu obce (a uprázdnit prostor na OÚ)
- přestěhování věcí obce, které jsou momentálně v pronajatých prostorách a za které obec musí platit
- zřízení pošty
- vybudování nové, víceúčelové zasedačky
- vybudování zázemí pro drobné opravy a servis obecní techniky
- novou třídu MŠ beru pouze jako přechodné a nouzové řešení

Netvrdím, že je vše, výše uvedené, potřebné okamžitě a vůbec neříkám, že na to obec má peníze (to by se muselo zjistit). Jedná se prostě o možnost, jak do budoucna vyřešit určité problémy a potřeby obce-občanů. Teď jde o to, co to bude stát - teď i do budoucna a zda nemáme spíš VEŠKERÉ finanční prostředky střádat na stavbu nové ZŠ.

Nabízený pozemek má rozlohu cca 1300 m2, užitná plocha hlavního objektu je cca 350 m2 (z toho sál 150 m2), dále je zde několik hospodářských staveb kde by mohla být umístěna hasičárna, sklady, dílna...

Objekt se původně nabízel za 11 mil. nyní je za 5,3 mil.
Srneček

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Batáta » 21 kvě 2014, 12:06

- novou hasičárnu (stará je tak malá, že se tam auto skoro nevejde) - otázkou je, zda s takto malým autem jsou hasiči schopni uhasit něco většího než ohníček ve Višňovce. Jsem pro zachování dobrovolných hasičů v Chýni, ale ne za cenu podílu na nákupu domu. Skončí to tím, že obec využije hasiče jen jako argument a stejně nové místo nedostanou. Co by pak navíc obec dělala s garáží na obecním úřadě? Nastavěla by tam palandy a pronajímala?
- zřízení služebny policie - otázkou je, zda se nám vyplatí. Náklady, i s rozpočítanou částkou na pořízení auta a platy, budou jistě větší než pronájem z okolí.
- přestěhování obecní knihovny - uprázdnit pro co?
- přestěhování archivu obce - uprázdnit pro co?

až se tom beru jen jako plané řeči a nulové argumenty
-----------------------------------------------

- zřízení pošty
- vybudování nové, víceúčelové zasedačky
- vybudování zázemí pro drobné opravy a servis obecní techniky

proč obec nevybuduje dřevostavbu na svém pozemku a tam to nezařídí. Případně nepřistaví něco k úřadu? Nebylo by to levnější?
----------------------------------------------

- novou třídu MŠ beru pouze jako přechodné a nouzové řešení - Škola a školka jsou prostě potřeba a jak píše Palat, tak proč to nepronajmout jako nouzové řešení. Snad mi někdo nebude tvrdit, že až tam školka nebude potřeba, že si paní z úřadu budou chodit sednou na záchodek pro děti ze školky. Případně, že obec zase předělá veškeré zázemí za další peníze.



Závěrem: přírodo, přírodo, přírodo dej ať lidi dostanou rozum aspoň v Chýni. Prostě kupovat barák, že je ve slevě a hledat pro to argumenty :roll: :vomit:
Ipomoea batatas

Uživatelský avatar
Srneček
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 říj 2006, 14:15
Bydliště: Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Srneček » 21 kvě 2014, 12:37

Batáta píše:- novou hasičárnu (stará je tak malá, že se tam auto skoro nevejde) - otázkou je, zda s takto malým autem auto má tříkubíkovou nádrž - je to standardní hasičské auto, na hašení jednoho bytu je potřeba 1,5 kubíku vodyjsou hasiči schopni uhasit něco většího než ohníček ve Višňovce. Jsem pro zachování dobrovolných hasičů v Chýni, ale ne za cenu podílu na nákupu domu. Skončí to tím, že obec využije hasiče jen jako argument a stejně nové místo nedostanouláry, fáry. Co by pak navíc obec dělala s garáží na obecním úřadě? Nastavěla by tam palandy a pronajímala?garáže jsou tam dvě, jsou plechové a dají se přemístit např do sběrného dvora na ukládání elektroodpadu
- zřízení služebny policie - otázkou je, zda se nám vyplatí. Náklady, i s rozpočítanou částkou na pořízení auta a platy, budou jistě větší než pronájem z okolí. s pronájmem okolní policie nejsme moc spokojení, nemají volné kapacity a dřive nebo později na tu naší, obecní stejně dojde
- přestěhování obecní knihovny - uprázdnit pro co?přijde mi logické, že rozšiřování obce s sebou ponese i tlak-potřebu na rozšíření kancelářských prostor OÚ
- přestěhování archivu obce - uprázdnit pro co? to samé jako výše

až se tom beru jen jako plané řeči a nulové argumentytvůj osobní a zkratovitý pohled na věc :D
-----------------------------------------------

- zřízení pošty
- vybudování nové, víceúčelové zasedačky
- vybudování zázemí pro drobné opravy a servis obecní techniky

proč obec nevybuduje dřevostavbu na svém pozemku a tam to nezařídí. Případně nepřistaví něco k úřadu? Nebylo by to levnější?to je otázka, ale například přístavba nového křídla MŠ firmou Varex stála tuším nějakých 7 mega? Pokud zastavíme své pozemky, už je nebudeme moci využít na něco jiného, na něco, o čem třeba ještě ani nevíme, že to budeme za deset let potřebovat, například parkoviště za budovou OÚ
----------------------------------------------

- novou třídu MŠ beru pouze jako přechodné a nouzové řešení - Škola a školka jsou prostě potřeba a jak píše Palat, tak proč to nepronajmout jako nouzové řešení. Snad mi někdo nebude tvrdit, že až tam školka nebude potřeba, že si paní z úřadu budou chodit sednou na záchodek pro děti ze školky. Případně, že obec zase předělá veškeré zázemí za další peníze.a kolik myslíš, že by stál pronájem kontejnerové školky? Rozhodně víc, než předělat malé záchody na velké...



Závěrem: přírodo, přírodo, přírodo dej ať lidi dostanou rozum aspoň v Chýni. Prostě kupovat barák, že je ve slevě a hledat pro to argumenty :roll: :vomit:
Srneček

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Batáta » 21 kvě 2014, 13:26

- novou hasičárnu - oki, tři kubíky, dva byty - to docela jde. Jaké mají další vybavení? Jak je auto staré? Jen láry - do dneška hasičárna stačila a obec pro potřebu nákupu argumentuje větší. Tím neříkám, že bych jim jí nepřál. Ale co bude se starou garáží? Za kolik bude nová, tak aby vyhovovala?
-----------------------------------------------------------------------------
- služebna policie -
Já se tomu zas až tak nepodivuju, zřídit obecní policii není jako přijmout pána na úklid chodníků a takový strážník pro obec znamená i značné náklady...a málokterý chýňan bude spokojen, až mu místní Honza Novák - strážník napaří pokutu, že zastavil před svým barákem na chodníku (pokud mu jí vůbec napaří, když je místní, že). To jen pro Ty, co to vidí tak strašně jednoduše...

O obecní policii se mluvilo už za minulého vedení (před třemi roky), mluví se i teď a bude se mluvit zas - to je jasné. Nakonec tu ten strážník bude, jen mu musíme ještě trochu nafouknout rajón :lol:

- rajon je již tedy nafouknutý?
------------------------------------------------------------------------------
- přestěhování obecní knihovny -- přestěhování archivu obce - o jak velkém počtu kancelářských pracovníků mluvíme, aby se vyplatilo kupovat takovéto stavení?

až sem to beru, že máme rozdílný názor. já zkratkovitý pohled za 2 hodiny. Ty moudrý, protože to víš pravděpodobně déle a úřad ještě déle a již to zřejmě promyslel.

---------------------------------------------------
---------------------------------------------------

- co by ještě obec, krom školky, školy, zdravotního zařízení měla potřebovat? Co takového o čem dnes nevíme a za deset let to budeme nutně muset mít?

- a kolik myslíš, že by stála oprava budovy, předělání na školku, její údržba, předělání na co zpět? Na kanceláře? Na byty, na co? Co tam bude po školce? To jen, když se tu bavíme o deseti letech.

Koukám, že to máte připraveno.
Ipomoea batatas

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Batáta » 21 kvě 2014, 14:16

Srnka a neber to nijak špatně nebo proti tobě, ale zkus mě, jako zastupitel, přesvědčit faktama. Ne tímhle. Čísla, čísla, to mě zajímá. Ne řeči. Je to někde spočítané, nebo se pár moudrých hlav prostě rozhodlo?!
Ipomoea batatas

pavel
Příspěvky: 540
Registrován: 05 bře 2009, 17:22
Bydliště: Chýně

Re: Hlavní 21

Příspěvek od pavel » 21 kvě 2014, 14:19

Palat píše: ... Na současnou školku je možné přistavět nástavbu. Na tuto akci bude možné teď na podzim požádat o dotaci, šance na získání je vzhledem k situaci v Chýni velmi slušná. Se školkou sousedí pozemky, které jsou podle územního plánu vhodné jako zahrada. Minimálně některé jsou aktuálně na prodej. Tím by se rozšířil pozemek školky a bylo by dost místa na "výběh" pro všechny děti. Dobu, než tato akce proběhne, lze překlenout pronájmem kontejnerové školky - tj. není nutné ji kupovat, lze ji opravdu jen pronajmout ... [/quote]

Celkem souhlasim. Kdyz jsem byl v SDK tak jsme projekt rozsireni skolky posuzovali. Umisteni stavajiciho modulu na pozemku pocita s budouci dostavbou dalsiho rozsirovaciho modulu.
Umisteni vsech objektu skolky v jedne lokalite je celkem logicke. V opacnem pripade by byly dve jidelny (nebo by se prebihalo mezi dvema objekty?), dve zahrady na udrzovani (nebo by se prebihalo mezi obema lokalitami?), platily by se dvoji naklady na elektrinu, vytapeni atd. (naklady na jeden vetsi objekt budou urcite vetsi nez dva samostatne mensi). Dohled deti v jednom velkem komplexu je jednodussi nez ve dvou.
Bohuzel nikdo nikdy transparentne verejne nevysvetlil proc stavajici "novy" modul skolky byl tak drahy a nevybrala se levnejsi technologie. Pokud by se pouzila stejne draha rozsirovaci nastavba tak to z hlediska investicnich nakladu opravdu nevychazi jednoznacne pro rozsireni stavajici skolky a da se namitat, ze nakup, rekonstrukce a prebudovani ruiny by bylo podobne drahe. Ale pokud by se navic pouzila nektera z levnejsich nabidek tak pak je argumentu pro rozsireni stavajici skolky celkem dost

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Palat » 21 kvě 2014, 20:40

Srnecek píše:Nejdřív musím říct, že takovéhle hurá akce (jako je případný nákup Hlavní 21), bez koncepce a diskuse v zastupitelstvu na téma využití objektu, nákladů na jeho rekonstrukci a provoz, nesnáším...ale co naděláte, musíme pracovat s tím co máme a snažit se vybrat to nejlepší řešení.
Výborně, na tom zásadním se shodneme. :-)

Já jsem o tom taky přemýšlel a souhlasím s tím, že za situace, kdy by obec měla prostředky a potřebovala prostory, tak by stálo za to o tom uvažovat. Ale za současné situace je to vražení hromady peněz do objektu, jehož potřebnost a využití jsou přinejlepším velmi nejasné a nejisté. Nemyslím si, že by obec měla VEŠKERÉ prostředky schraňovat na školu, to by nešlo, ale měla by VELMI vážit, na co jiného ty prostředky vydá. Když se vydají za tuhle věc, bude koncepční řešení školky v nedohlednu, protože se bude poukazovat na to, že nějaká školka přece je a že když se do ní vrazilo tolik peněz, tak se teď přece nezruší. Takže budeme o X miliónů chudší a o další permanentně dočasné řešení bohatší.

A na závěr ještě jeden zásadní argument: až bude postavena nová škola (a já pořád věřím, že bude do tří let, přestože tlaky na to, aby nebyla, tu jsou a budou), bude volná současná budova školy, do které se nedávno vrazilo přes pět miliónů, která je celkem prostorná, v dobrém stavu a v majetku obce. Většina toho, co jsi psal, že by se dalo dát to toho baráku, lze umístit do budovy školy, snad až na tu hasičárnu a velkou zasedačku. Navíc je tu budova Šinágl (bývalá prodejna u hřiště), kterou má obec v plánu koupit, která je na obecním pozemku a která taky dává příležitost pro umístění obci prospěšných prostor... Takže ať přemýšlím jak přemýšlím, negativa nákupu Hlavní 21 v tuto chvíli vysoce převažují nad pozitivy. A to ani nemám odhad, kolik by se to doho baráku muselo navrážet, aby byl k použití, ale vzhledem k velikosti to bude několik miliónů.

Uživatelský avatar
Srneček
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 říj 2006, 14:15
Bydliště: Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Srneček » 21 kvě 2014, 23:24

Batáta píše:Srnka a neber to nijak špatně nebo proti tobě, ale zkus mě, jako zastupitel, přesvědčit faktama. Ne tímhle. Čísla, čísla, to mě zajímá. Ne řeči. Je to někde spočítané, nebo se pár moudrých hlav prostě rozhodlo?!
No, zda je to spočítané, to nevím (ostatně, ono se to asi moc přesně spočítat stejně nedá, respektive výpočty se mohou značně lišit). Já k tomu přišel trochu jak zastupitel k houslím...13. května jsem se dozvěděl, že: se naskytla jedinečná nabídka na odkup objektu v Chýni, Hlavní č.21 a byl jsem pozván na jeho prohlídku a následné posouzení využitelnosti pro obec.
Prohlídka se uskutečnila 19. května, tam jsme se dozvěděli cenu a to, že bylo jednáno se spořitelnou o případném úvěru.

Jinak vlastně nevím nic. Proč? Jak? Na co? Za co? To se prostě jen domnívám a sám na toto téma spekuluji. O nápadu rozšířit MŠ jsem se dozvěděl od lidí mimo vedení obce a teď znovu od Palata (nejedná se tedy o nějaký záměr diskutovaný na zastupitelstvu).

Nyní bude následovat pracovní porada zastupitelstva, kde by se mělo o Hlavní 21 mluvit a pak bude veřejné zasedání, kde by se mělo o koupi hlasovat. Někteří zastupitelé jsou už teď rozhodnuti, že budou proti a někteří zase, že budou pro :D síly jsou docela vyrovnané. Osobně si to musím ještě nechat projít hlavou...a k argumentům Palata musím ještě přidat další - obec má podané žádosti o dotace, jednak na vybudování sběrného dvora se zázemím pro zaměstnance a pak také na rekonstrukci obecního hřiště. Což znamená, že se dá předpokládat jednak další odliv peněz v rámci "vlastních zdrojů" a pak také, že se vybudováním sběrného dvora rozšíří prostory například na uskladnění obecní techniky. Na druhou stranu však nemohu přehlížet, že současné vedení dokázalo vybudovat jedno oddělení MŠ v suterénu stávající MŠ, který byl doposud prohlašován za nepoužitelný a navíc to stálo cca čtvrtinu ceny, která se musela zaplatit za předcházející navýšení kapacity MŠ o srovnatelné jedno oddělení, prostě to nějak umí. Pokud by tedy stejně proběhla rekonstrukce Hlavní 21....? Problém je, že se takhle po strejcovsku asi nedá nakládat s majetkem obce a pro nezúčastněné (ty, kteří nemají dost informací) zastupitele je to trochu sázka do loterie a možná i ruská ruleta (to když si uvědomíme, že existuje nový občanský zákoník, který vymezuje zodpovědnost zastupitele mnohem přísněji, než ten původní).
Naposledy upravil(a) Srneček dne 21 kvě 2014, 23:30, celkem upraveno 1 x.
Srneček

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Palat » 21 kvě 2014, 23:30

pavel píše:Umisteni stavajiciho modulu na pozemku pocita s budouci dostavbou dalsiho rozsirovaciho modulu.
Já jsem tedy měl na mysli přistavění patra nad současnou starou budovu školky. Tam by byl prostor pro dvě třídy a nezabrala by se zahrada. Nový modul by zahradu zabíral a byla by to jen jedna třída navíc. Ale i o této variantě se samozřejmě dá diskutovat.
pavel píše: Bohuzel nikdo nikdy transparentne verejne nevysvetlil proc stavajici "novy" modul skolky byl tak drahy a nevybrala se levnejsi technologie. Pokud by se pouzila stejne draha rozsirovaci nastavba tak to z hlediska investicnich nakladu opravdu nevychazi jednoznacne pro rozsireni stavajici skolky a da se namitat, ze nakup, rekonstrukce a prebudovani ruiny by bylo podobne drahe.
Řekl bych, že dokonce i při použití podobně drahé technologie by to vyšlo levněji než přebudování ruiny. Ale s tím, že by se mělo najít co nejúspornější řešení, samozřejmě souhlasím. To podstatné ale je, že by se na tu dostavbu dala získat dotace, takže náklady pro obec by byly zlomkem nákladů na nákup a přebudování ruiny.

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Palat » 21 kvě 2014, 23:46

Srneček píše:O nápadu rozšířit MŠ jsem se dozvěděl od lidí mimo vedení obce a teď znovu od Palata (nejedná se tedy o nějaký záměr diskutovaný na zastupitelstvu).
No tak to mě teda podrž. Já jsem se o tom záměru také dozvěděl od lidí mimo vedení obce a zároveň nepřímo od starosty z jeho tajuplné poznámky zpřed dvou týdnů, že "má nějaké řešení školky, ale ještě o tom nemůže mluvit". Když vyplaval na povrch dům na Hlavní, logicky jsem si to spojil. Teď ale vidím, že je to zatím celé agentura JPP a že najisto zatím opravdu neví nikdo nic. :( Z jiných zdrojů jsem zase zaslechl (ano, opět JPP), že se v té budově počítá s prostorami pro školu. :shock: V pondělí jsem psal mail starostovi s dotazem, jak to tedy s tím domem na Hlavní a školkou je (tedy přesně řečeno rovnou s protestem proti takovému záměru). Zatím bez odpovědi.

Uživatelský avatar
Lucie
Příspěvky: 172
Registrován: 10 led 2008, 14:40
Bydliště: Chýně

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Lucie » 22 kvě 2014, 07:08

...parada,tak my nemame kam umistit deti(mala skolka/skola),nahore nemame kde zaparkovat a hlavne,ze budeme mit novy sberny dvur a hriste,to jsou velmi dulezite veci...nemam slov...to je vyborny napad jako s tema cedule ulic...uz tu radsi nebudu nic cist,protoze si jen pocucham nervy.

Uživatelský avatar
Srneček
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 říj 2006, 14:15
Bydliště: Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Srneček » 22 kvě 2014, 09:49

Lucie píše:...parada,tak my nemame kam umistit deti(mala skolka/skola),nahore nemame kde zaparkovat a hlavne,ze budeme mit novy sberny dvur a hriste,to jsou velmi dulezite veci...nemam slov...to je vyborny napad jako s tema cedule ulic...uz tu radsi nebudu nic cist,protoze si jen pocucham nervy.
...no, obec má povinnost se postarat o své občany v rámci povinné školní docházky a o jeden rok předškolní výchovy - z tohohle pohledu nám tedy chybí pouze druhý stupeň ZŠ. Další povinností je likvidace odpadů - viz zmíněný sběrný dvůr. Osobně jsem přesvědčen, že přestavba obecního hřiště má mnohem větší prioritu, než řešení nedostatku parkovacích míst u bytových domů. Nezlobte se, ale na správu obce je třeba nahlížet komplexněji, než pohledem jedné zájmové skupiny.
Srneček

Uživatelský avatar
Lucie
Příspěvky: 172
Registrován: 10 led 2008, 14:40
Bydliště: Chýně

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Lucie » 22 kvě 2014, 10:46

Srneček píše:
Lucie píše:...parada,tak my nemame kam umistit deti(mala skolka/skola),nahore nemame kde zaparkovat a hlavne,ze budeme mit novy sberny dvur a hriste,to jsou velmi dulezite veci...nemam slov...to je vyborny napad jako s tema cedule ulic...uz tu radsi nebudu nic cist,protoze si jen pocucham nervy.
...no, obec má povinnost se postarat o své občany v rámci povinné školní docházky a o jeden rok předškolní výchovy - z tohohle pohledu nám tedy chybí pouze druhý stupeň ZŠ. Další povinností je likvidace odpadů - viz zmíněný sběrný dvůr. Osobně jsem přesvědčen, že přestavba obecního hřiště má mnohem větší prioritu, než řešení nedostatku parkovacích míst u bytových domů. Nezlobte se, ale na správu obce je třeba nahlížet komplexněji, než pohledem jedné zájmové skupiny.

Já si prostě myslím, že by se přednostně měl vyřešit "problém s dětma" než sběrný dvůr a hřiště a věřím, že to není jen můj názor.
Nedostatek parkovacích míst se měl hlavně řešit hned na začátku výstavby(více se toho už napsalo jinde, sem to nepatří), což vlastně souvisí i s tím, že se mělo hned na začátku počítat i s nárůstem dětí v obci nebo si snad někdo myslel, že se sem nastěhují hlavně senioři??. Zahlédla jsem také na Zličíne ceduli o nějakém bydlení Nová Chýně, nevím o tom nic víc!, ale pokud se zde začne stavět něco nového, tak se těším na spoustu dalších dětí....
Tím radši končím a více se už nebudu vyjadřovat. Hezký den všem :wink:

Anička
Příspěvky: 72
Registrován: 16 zář 2010, 20:13

Re: Hlavní 21

Příspěvek od Anička » 22 kvě 2014, 12:04

Srneček píše: Objekt se původně nabízel za 11 mil. nyní je za 5,3 mil.
Na únorovém zastupitelstvu starosta dům na Hlavní zmiňoval a cenu uváděl o 800t. nižší...

Zápis 26.2.2014
• p. Novotný – obec má předkupní právo na budovu p. Šinágla, která se bude prodávat; cena je cca 600 tis. Kč; rovněž je na prodej budova na Hlavní ulici za cenu cca 4,5 mil. Kč;


Pro informaci - žádost o dotaci na hřiště nebyla schválena viz web kraje.

tučňák
Příspěvky: 173
Registrován: 21 kvě 2009, 12:40

Re: Hlavní 21

Příspěvek od tučňák » 22 kvě 2014, 13:45

Srneček píše: Nezlobte se, ale na správu obce je třeba nahlížet komplexněji, než pohledem jedné zájmové skupiny.
Ondřeji, dovolím si rýpnutí, stejně tak nemůžeme preferovat místní hasiče, tedy úzkou zájmovou skupinu, která ať mě prominou, ale slouží akorát k zelévání květin a stříkání pěny při dětském dni. To například Úhoničtí hasiči organizují oddíl malých hasičů pro cca 12 dětí a to je jiné kafe.

Ale k tématu.

Osobně souhlasím s Palatem a považuji nákup objektu Hlavní 21 za neefektivní, motivovaný hlavně blížícími se volbami.
Vezmu li cenu objektu 5,3 milionu, jako stavař typnu cenu rekonstrukce na 4-5 milionů (nezapomeň na 21% DPH) přijde mě celková cena 10 milionů za takto získané prostory zcela neadekvátní.
Rozšíření školky nástavbou na stávající, případně přístavbou se dá pořídit prostor školky podstatně levněji. Cena za třídu kontejnerové školky se reálně pohybuje někde mezi 2-3 miliony. Bohužel ta naše byla z neznámého důvodu o dost dražší než bylo nutné. Ale na to se ptej svého kolegy z kandidátky....
Zázemí pro zaměstnance obce, případně hasiče může bez problémů vzniknout na parcele myslivny. Ať jako součást nového sběrného dvora nebo zcela samostatně. Pár šaten, dílna, sklad a garáž by se dali pořídit někde mezi 0,5 a 2 miliony, podle velikosti a zvoleného standardu. Není problém zakoupit starší montovanou halu, montované garáže nebo dát dohromady prostor z buněk. Uvolněná hasičárna by mohla sloužit pro potřeby skladu- archivu OU.
Ať počítám, jak počítám je to řádově méně než 10 milionů na objekt Hlavní 21.
K tvé poznámce o dokanale a levně zvládnuté výstavbě třídy v suterénu školky, bych měl také pár připomínek. Nejadnalo se o celou přestavbu. Přestavovalo (upravovalo) se z třídy školy, kterou zbudoval Fousek na třídu školky. Výběrové řízení bylo dost zajímavé. Chtěl jsem se do něj přihlásit, ale 3 rozpočtáři nebyli schopni z předaných "podkladů" dát dohromady reálnou cenu. Takže jsem to radši zabalil. A doporučuji ti zajít se tam podívat. Ano prostor je na první pohled docela pěkný a je funkční, ale nad detaily by stavař zvracel. Soukromý investor by toto v životě nepřevzal.
Pevně doufám, že zvítězí zdravý rozum a obecní peníze se věnují na rozšíření stávající školky a výstavbu nové školy.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 hostů