Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Jak se tu bydlí nově příchozím nebo již stávajícím obyvatelům. Co je nového a jak to ve vsi chodí...
Odpovědět
Uživatelský avatar
kryglik
Příspěvky: 1377
Registrován: 26 dub 2006, 08:50
Bydliště: Za Ovcinem
Kontaktovat uživatele:

Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od kryglik » 22 srp 2014, 09:41

vlakno zvolna navazuje na http://www.forum-chyne.cz/stanovisko-k- ... t2364.html

Tohle prave prislo z OU:
Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové základní školy:

Vážení spoluobčané,

v úterý 19. 8. jste dostali do svých e-mailových schránek vyjádření pana starosty o plánovaných krocích při rozšiřování kapacity ZŠ a MŠ v Chýni. Ve středu 20. 8. se konala veřejná schůzka Výboru pro výstavbu nové školy, na které jsme tento návrh chtěli prodiskutovat mezi členy výboru i s veřejností. Bohužel, pan starosta se na poslední chvíli omluvil a na schůzku nedorazil nikdo, kdo by mohl návrh podrobněji vysvětlit a obhájit. Během jednání ovšem zazněly důležité informace, které zpochybňují některá tvrzení ve vyjádření pana starosty. V zájmu úplnosti informací před důležitým pondělním zasedáním zastupitelstva bychom Vás s nimi chtěli seznámit.

Na přímý dotaz na ministerstvo školství, zda lze skloubit žádost o dotaci na vybudování několika tříd ZŠ v objektu Hlavní 21 s další žádostí o dotaci na výstavbu nové základní školy jsme dostali odpověď, z níž citujeme:

"...při sestavování žádosti o dotaci je třeba zhodnotit řádně situaci v oblasti vzdělávání v dané obci s ohledem na dlouhodobou vizi obce – pokud bude žádost o dotaci vyplněna za účelem získání dotace na přestavbu objektu pro potřeby MŠ a ZŠ pro nejbližší období a následně bude podána žádost na výstavbu nové devítileté ZŠ v obci, nebude s nejvyšší pravděpodobností druhé žádosti vyhověno. Žádosti o dotace budou směřovány na MŠMT, dále budou v rámci komise přerozdělovány do jednotlivých existujících popř. budoucího (IROP, MŠMT, MF) dotačních titulů za účelem zajištění efektivního a řádného financování...."

Z tohoto vyjádření tedy jednoznačně vyplývá, že vybudování tříd ZŠ v Hlavní 21 by znamenalo zablokování stavby nové školy na mnoho let. Dále platí, že současná kapacita ZŠ není 100 míst, ale 150 míst (dle každoroční výkazové pasportizace ZŠ ke dni 30.6.2014), a problém nedostatku míst v ZŠ proto v tuto chvíli není až tak palčivý.

Do žádosti o dotaci je třeba vepsat informaci o tom, jaké dotace jsme pro oblast školství za posledních několik let jako obec získali a jak jsme doposud celou situaci v oblasti zajištění kapacit pro mateřskou a základní školu řešili. Z vlastních zdrojů byla dvakrát rozšířena MŠ, z dotace Středočeského kraje SROP byla zrealizována přístavba ZŠ a následně ještě jedna z vlastních zdrojů. Nyní požádáme o další třídy MŠ a dle návrhu pana starosty o další třídy ZŠ v budově Hlavní 21. Současně či posléze pan starosta zvažuje podání žádosti na výstavbu nové devítileté ZŠ. Návrh starost, po diskuzi se správcem dotačního titulu na MŠMT, není dlouhodobé koncepční řešení zajištění kapacit mateřské a základní školy a není pro MŠMT přijatelné.

Protože stavba nové školy by pro obec měla být prvořadou prioritou, rozhodli jsme se navrhnout zastupitelům ke schválení alternativní projekt žádosti o dotace. Podstata návrhu je shrnuta v tomto návrhu usnesení Výboru:

Návrh usnesení:

Výbor pro výstavbu nové základní školy navrhuje zastupitelstvu, aby schválilo předložení návrhu projektového záměru do Fondu rozvoje rozvoje kapacit mateřských a základních škol (MŠMT) s těmito body:

1. Žádost o dotaci na vypracování projektové dokumentace včetně prováděcí dokumentace pro výstavbu nové základní školy na pozemku p.č. 166/151, k.ú. Chýně

2. Žádost o dotaci na vybudování čtyř tříd mateřské školy, z toho dvě v objektu Hlavní 21, Chýně a dvě ve stávajícím areálu mateřské školy Chýně

Součástí návrhu projektového záměru by měla být demografická studie obce Chýně předložená Výborem v r. 2013 a aktualizovaná v červnu 2014 Mgr. Annou Chvojkovou (viz příloha 1 tohoto usnesení) a Záměr rozvoje vzdělávání (viz příloha 2 tohoto usnesení). Tyto přílohy jsou povinnou součástí návrhu!


Zároveň bychom chtěli pozvat všechny, kteří se o budoucnost ZŠ a MŠ v Chýni zajímají, aby přišli na veřejné zasedání zastupitelstva obce v pondělí dne 25. 8. 2014 od 19.00 hod.


Věra Kovářová, předsedkyně Výboru pro výstavbu nové základní školy

Anna Chvojková, Petra Vacková, Lukáš Palatinus, Lucie Houšková, členové Výboru pro výstavbu nové základní školy
Přílohy
Demografické podklady Chýně_ver08.pdf
(650.89 KiB) Staženo 357 x
Záměr rozvoje.pdf
(574.45 KiB) Staženo 386 x

Uživatelský avatar
Jiří Nývlt
Příspěvky: 1314
Registrován: 24 kvě 2006, 14:04
Bydliště: Hlavní ul. Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od Jiří Nývlt » 25 srp 2014, 12:18

Bohužel, pan starosta se na poslední chvíli omluvil a na schůzku nedorazil nikdo, kdo by mohl návrh podrobněji vysvětlit a obhájit.
Proč mě to nepřekvapuje? Kdyby byl starosta býval dorazil, stejně by k věci zřejmě neměl více co říci, než nabiflené řeči, keréžto jsme čtli a slyšeli. Co se týče školy, pokud to neinicioval on, nevzpomínám si, že by byl někam přišel. Čelit jiným názorům, jasným argumentům a faktům příliš nedovede. Koncepční práci v oblasti rozvoje školství v naší obci rozumí asi tak jako já řízenejm štěpnejm reakcím. Bohužel i jeho okolí v tom zjevně příliš nevyniká (v tom školství, ne ve štěpnejch reakcich, ačkoliv některé upocené reakce jsou převelice štěpné :-D). A orgán zastupitelstva /Výbor/ je ignorován přetrapným způsobem od samého zčátku. :evil: Veškeré snažení postrádá z mého pohledu smysl. Starosta dnes večer za přispění části rady starších tu do nebe volající ptákovinu "Hlavní 21" dotahne do nezdárného konce.

Všem optimistům přeji hojnost optimismu.

ivanek
Příspěvky: 114
Registrován: 14 led 2013, 10:01

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od ivanek » 25 srp 2014, 15:16

Chýně je fakt kocourkov. Jak dlouho si ještě necháme líbit aby si z nás starosta a někteří zastupitelé dělali srandu. O takhle důležitý otázce která ovlivní život obce na mnoho let a týká se snad všech obyvatel by mělo být vypsáno referendum nebo alespoň provedenej seriozní průzkum mezi obyvateli.
Ne aby o tom rozhodovalo pár nekompetentních ......
Přiďte dnes všichni říct starostovi na zastupitelstvo co si o něm myslíme. Po tomhle ať se zbalí a radši jde.

bruno
Příspěvky: 43
Registrován: 16 dub 2013, 16:12
Bydliště: Chýně

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od bruno » 26 srp 2014, 00:40

Dnes nakonec rozum zvítězil, zastupitelstvo schválilo předložení žádostí o dotaci na vybudování MŠ a projektu na ZŠ. Bylo to teda o nervy, děkuji všem zastupitelům hlasujícím pro návrh. Je to malý krůček pro člověka ale velký krok pro koncepční řešení vzdělávání v Chýni a nastavení směru budoucímu zastupitelstvu.

čapka
Příspěvky: 229
Registrován: 10 kvě 2006, 11:31
Bydliště: Chýně, kamenice, předtím háje

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od čapka » 26 srp 2014, 08:11

:clap: :clap: :clap: trochu jsem se včera bála, že ke shodě nedojde. Dobrá práce!

Uživatelský avatar
Dádule
Příspěvky: 725
Registrován: 12 kvě 2006, 18:03
Bydliště: dum c. 10, U Dráhy 325
Kontaktovat uživatele:

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od Dádule » 26 srp 2014, 08:41

čapka píše::clap: :clap: :clap: trochu jsem se včera bála, že ke shodě nedojde. Dobrá práce!
No bylo to zajimave a doufam, ze si vsichni volici udelali obrazek a vi koho nevolit.

Nejprve se hlasovalo a pro byl pan Kuchar, Jelinek, Fousek, pani Kovarova a zdrzeli se pan Chadima, Novotny, Barton a pani Pokorna. Takze to neproslo. Verejnost nebyla spokojena a diky panu Netrefovi, ktery zvedl svuj hrmotny hlas na pana starostu se dely veci...pan starosta najednou prisel s tim, ze se to revokuje a bude se znovu hlasovat.
A v tomto hlasovani pro zvedl ruku uz kazdy krome pana Chadimy.

ivanek
Příspěvky: 114
Registrován: 14 led 2013, 10:01

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od ivanek » 26 srp 2014, 09:16

Souhlasím, že to bylo bouřlivé. Snad už teď novou školu dotáhnou do zdárného konce. :clap:
Já mám jasno. Novotného už nikdy více.
A Chadima by měl radši chodit kanálama. Že mu není stydno.

Uživatelský avatar
Jiří Nývlt
Příspěvky: 1314
Registrován: 24 kvě 2006, 14:04
Bydliště: Hlavní ul. Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Informace předsedkyně Výboru pro výstavbu nové ZŠ

Příspěvek od Jiří Nývlt » 26 srp 2014, 09:39

Mam od naší veselý paní doktorky Veselý zákaz se rozčilovat, tak jsem si to včera cíleně odpustil.
Blahopřeju všem, kteří se zasadili o zdravý rozum k jejich úspěchu a děkuji za jejich výkon. Smekám v údivu. Musím si to nechat vyprávět.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot] a 8 hostů