Noční klid

Jak se tu bydlí nově příchozím nebo již stávajícím obyvatelům. Co je nového a jak to ve vsi chodí...
Odpovědět
Sára I.
Příspěvky: 53
Registrován: 03 dub 2014, 07:37
Bydliště: Okružní

Noční klid

Příspěvek od Sára I. » 20 čer 2015, 22:38

Lidé dobří, nevíte prosím, jak je to s nočním klidem? Celý den dneska na hřišti probíhá nějaká akce, muzika duní (fakt se s tím nemazlí) a opravdu jsem se těšila, že úderem 22.hodiny bude pokoj, jenže ono furt nic :doh: Jestli to bude přes celou noc, tak mi nejspíš pořadatel bude muset zaplatit pěkně dlouhý pobyt v příjemné, tiché, polstrované cele :lol: Takže pro příště - platí noční klid v Chýni nebo ne?

Sára I.
Příspěvky: 53
Registrován: 03 dub 2014, 07:37
Bydliště: Okružní

Re: Noční klid

Příspěvek od Sára I. » 21 čer 2015, 01:26

Výborně. Tuto akci prý schválila obec, takže s tím nikdo nemůže nic dělat. A proto si stále ještě "užíváme" kultury... a nejspíš si ji ještě dlouho užívat budeme :(

obyvatelka
Příspěvky: 82
Registrován: 16 úno 2015, 12:39

Re: Noční klid

Příspěvek od obyvatelka » 21 čer 2015, 16:02

To, že akci povolila obec neznamená, že můžou organizátoři dělat randál i po 22.00 hod. Příště radím volat policii, která sjedná klid. Nebo jsme snad povinni poslouchat ječícího Davida, kdy se obci zlíbí? To to nikomu v obci nevadí?

Sára I.
Příspěvky: 53
Registrován: 03 dub 2014, 07:37
Bydliště: Okružní

Re: Noční klid

Příspěvek od Sára I. » 21 čer 2015, 18:39

obyvatelka píše:To, že akci povolila obec neznamená, že můžou organizátoři dělat randál i po 22.00 hod. Příště radím volat policii, která sjedná klid. Nebo jsme snad povinni poslouchat ječícího Davida, kdy se obci zlíbí? To to nikomu v obci nevadí?
Právě, že jsme volali do Hostivic na služebnu a tam nám řekli, že si to máme vyřídit s obecním úřadem - akce je povolená a oni s tím tedy nic nezmůžou.

obyvatelka
Příspěvky: 82
Registrován: 16 úno 2015, 12:39

Re: Noční klid

Příspěvek od obyvatelka » 21 čer 2015, 21:51

No tak to je pěkný, to bude obec povolovat každý víkend takový vyrvál a my nebudeme s tím moci nic dělat. To snad lidi co bydlí v okolí se s tím smíří, to mi tedy rozum nebere.
Když někdo na chvíli zastaví na chodníku, tak na něj obec bude volat policii, ale s randálem nic dělat nebude? Tak ať obec zveřejňuje, kdy bude povolovat jakou akci s veřejnou produkcí a od kdy do kdy. Ale stejně si myslím, že hlasitá produkce by měla končit nejpozději ve 22.00 hod.

Uživatelský avatar
Srneček
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 říj 2006, 14:15
Bydliště: Chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Noční klid

Příspěvek od Srneček » 21 čer 2015, 23:50

Pro nás je závazná vyhláška č. 1/2013 ve které se mimo jiné píše:
2. Starosta obce Chýně může na základě konkrétní písemné žádosti svým rozhodnutím stanovit kratší dobu nočního klidu nebo žádnou, než je stanovena v ustanovení § 47 odst. 3 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.
Osobně jsem tedy zaznamenal jen nějakou hudbu během dne a pak kolem té desáté ohňostroj. Celá akce mě rozhodně nepobouřila a stěžovat si nehodlám a to bydlím 200 metrů od hřiště, kde zřejmě celá ta estráda probíhala.
Srneček

Sára I.
Příspěvky: 53
Registrován: 03 dub 2014, 07:37
Bydliště: Okružní

Re: Noční klid

Příspěvek od Sára I. » 22 čer 2015, 14:59

Souhlasím s obyvatelkou. Myslím, že 22.00 je nejzazší možná hodina, do kdy je únosné dělat venku hluk. Bydlíme cca 30 metrů od hřiště a byl to opravdu rambajs - nespala jsem já, manžel, tchyně, novorozeňátko... Zkrátka celý barák :(

Děkuji Srnečkovi za vyjádření k nočnímu klidu. Jsem ráda, že už vím, jak to tu je.

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Noční klid

Příspěvek od Palat » 22 čer 2015, 22:29

Je to tak, jak píše Srneček. Na OÚ přijde čas od času žádost o povolení nějaké takovéto akce. Bývá to třeba zábava U Kuchaře, nedávno to byli májovníci, kteří hřišti hlídali máj, spadají pod to také soukromé akce typu oslava svatby atd. Pokud není žádný opravdu závažný důvod žádost zamítnout, je zvykem jí vyhovět. Myslím, že je to v pořádku - přece nezakážeme zábavy v hospodě, nezakážeme májovníkům tradiční hlídání máje nebo neřekneme lidem, že svatbu smějí slavit jen do deseti a pak už jen pěkně šeptem. Je také jasné, že to vždycky někomu bude nepříjemné. Vím, o čem mluvím - bydlíme na návsi hned vedle hřiště, takže máme z první ruky jak akce na hřišti, tak U Kuchaře. Přesto by mi přišlo smutné, kdybychom šmahem měli jakoukoli zábavu po desáté zakázat.

Pravda je, že tak, jak je to teď nastavené, neexistuje kontrola nad tím, jak dramatické to porušení nočního klidu bude. Myslím, že v tomto bodě by měla především fungovat normální lidská a sousedská ohleduplnost. Myslím, že tentokrát to celkem dramatické bylo a do půl druhé to na hřišti opravdu žilo. Navíc v deset proběhl dosti bouřlivý ohňostroj, od kterého máme trávník plný nepořádku.

Co s tím dělat? Jak jsem už napsal, zakázat plošně noční akce by mi přišlo trochu smutné. Drtivá většina z nich proběhne v klidu a nějaký větší ruch řekněme do půlnoci snad čas od času každý přežije. Pokud máte pocit, že bujarost akce přesáhla míru, stojí za to postěžovat si především organizátorovi akce (v tomto případě společnosti OKtrans, která tou akcí slavila 25 let existence) a v druhé řadě na obci. Při dalším povolování akcí stejného organizátora k tomu pak obec může přihlédnout a akci buď časově omezit, nebo, v extrémním případě, nepovolit vůbec.

Za dobrý považuji nápad oznámit konání akce předem. Tím by se alespoň zabránilo nepříjemnému překvapení a volání policie.

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Noční klid

Příspěvek od evča » 26 čer 2015, 08:55

Stálo by za to aby starostka když uz takovou akci povolí to taky dala vědět lidem aby se mohli zařídit. Třeba když maj malý deti odjet.

Sára I.
Příspěvky: 53
Registrován: 03 dub 2014, 07:37
Bydliště: Okružní

Re: Noční klid

Příspěvek od Sára I. » 26 čer 2015, 20:04

Když na hřišti pokřikuje v noci pár rozjařených májovníků, tak to není nic strašného a nikoho s největší pravděpodobností ani nenapadne na ně volat policii kvůli rušení nočního klidu. Myslím, že většina lidí z okolí by naznala, že akce OKtransu byla dost "přes čáru". Takové akce tu naštěstí nejsou na denním pořádku, byla to první akce, která se takhle šíleně vymkla - alespoň za dobu, co tu bydlím. Chápu tedy, že obec (v čele s paní starostkou) nebyla připravená na to, že se tu objeví tak moc neohleduplní "slaviči". Nešlo jen o hluk, ale mimo jiné se nám opilí zaměstnanci OKtransu rvali na hlavní ulici více méně pod okny. Asi jsem si dost zvykla na nadstandard, který tady na vesnici je (klid, zajištěná bezpečnost i v noci) a těžko bych si zvykala na takovéhle změny k horšímu. Určitě by stálo za to pro příště zauvažovat co s tím, když někdo přešvihne meze veškeré slušnosti a prosté soudnosti. Jinak řečeno - jestli mi při příští akci budou opět pochodovat skleničky v kredenci do rytmu basů a policisté mi sdělí, že jsou na to krátcí, tak obci opravdu nepoděkuji. Tentokrát zašlu dle výše uvedené rady stížnost na OKtrans a uvidíme, co oni na to...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů