Stavba nové ZŠ

Jak se tu bydlí nově příchozím nebo již stávajícím obyvatelům. Co je nového a jak to ve vsi chodí...
Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Palat » 18 čer 2014, 00:37

Zítra (tj. 18. 6. 2014) se na veřejném zasedání zastupitelstva budou projednávat konkrétní kroky vedoucí ke stavbě nové školy v Chýni. V ideálním případě by mělo dojít ke schválení prvního kroku, kterým by mělo být pověření vedení obce k vypracování zadání výběrového řízení.

Jsem členem Výboru pro výstavbu nové ZŠ, který se snažil diskutovat a následně zastupitelům doporučit optimální postup v této věci. V posledních měsících nastal v této věci docela podstatný posun. Před pár týdny jsem proto poslal kolegům z výboru text, který dění v posledních měsících shrnoval, s návrhem, aby byl zveřejněn před zasedáním tak, aby se lidé mohli seznámit se situací. Většina výboru s textem souhlasila s případnými drobnými úpravami. Bohužel, podstatná část výboru, tj. nově zvolení členové (tj. starosta, místostarosta, paní ředitelka a člen Školské rady D. Chadima) k textu ani nedodali připomínky, ani zveřejnění textu nepodpořili (i když ani nezamítli - buď se nevyjádřili vůbec, nebo - po urgencích - pouze ve smyslu "text jsem četl").

Vím, že pár hodin před zastupitelstvem je asi pozdě, ale přesto jsem se nakonec rozhodl zveřejnit text sám za sebe alespoň tady na fóru. Text je proto také v původním znění, bez zapracovaných připomínek:
----------------------------------------------
Příprava na vyhlášení architektonické soutěže na stavbu základní školy v Chýni

Dne 10.3.2014 proběhla schůzka Výboru pro výstavbu nové ZŠ a zastupitelů s panem Milanem Váchou, starostou Psár. Obec Psáry řeší stejný problém jako Chýně - potřebu nové základní školy - ale v jeho řešení již postoupila dále a má za sebou architektonickou soutěž a výběrové řízení na projekt. Psáry se pro svou transparentnost, přehlednost a komunikaci s veřejností při přípravě celé akce doslova proslavily, a proto jsme požádali pana Váchu, aby se s námi podělil o své zkušenosti.

Proceduru, která byla použita v Psárech lze v kostce shrnout takto: Ve spolupráci s odbornou firmou obec vytvořila rámcové zadání pro vyhlášení archtektonické soutěže. Součástí zadání byl i cenový strop na celé dílo. Soutěž byla vyhlášena a nakonec obeslána šedesáti návrhy, z nichž odborná porota vybrala pět nejzajímavějších, které postoupily do druhého kola. Ve druhém kole byl na základě dalšího jednání, které zahrnovalo mj. už i konkrétní rozpočet díla, vybrán vítěz, který získal zároveň právo podle svého vítězného návrhu vypracovat stavební projekt. Celý průběh soutěže byl průběžně zveřejňován (viz. http://www.novaskolapsary.cz/) a veřejnost měla možnost zhlédnout návrhy a vyjádřit se k nim.

Na základě schůzky se starostou Psár proběhla dne 5.5.2014 další schůzka výboru, tentokrát s ing. Kovačevičem, zástupcem firmy Centrum pro středoevropskou architekturu (CCEA), která v Psárech celou architektonickou soutěž organizovala. Ing. Kovačevič nás seznámil s detaily toho, jak by architektonická soutěž mohla probíhat a jaký servis jeho firma poskytuje. Tento servis zahrnuje poradenskou činnost při přípravě zadání, vytvoření podmínek a zajištění formální správnosti vyhlášení soutěže, zajištění odborné komise, rozšíření povědomí o soutěži v odborných kruzích i prezentaci architektonické soutěže směrem k veřejnosti (internetové stránky, výstava). Celková doba od uzavření smlouvy s firmou do ukončení architelktonické soutěže byla v případě Psár cca 10 měsíců.

Celkové náklady na architektonickou soutěž včetně odměn členům poroty a vítězným návrhům by se měly pohybovat do 700000 Kč. To je nemalá částka. Ovšem vezmeme-li v úvahu, že se jedná o jednu ze zásadních staveb v obci, s celkovou cenou pohybující se v mnoha desítkách miliónů Kč, došli jsme k závěru, že jsou to smysluplně investované peníze. Vzhledem ke složitosti celé problematiky považujeme za vyloučené, aby obec celou akci organizovala svépomocí, bez účasti odborné firmy.

Na základě těchto infomací se Výbor rozhodl doporučit zastupitelům, aby schválili kroky vedoucí k vyhlášení architektonické soutěže. Schůzka s ing. Kovačevičem byla jen informační a obec se vůči firmě CCEA k ničemu nezavázala. Nezbytným prvním krokem celé procedury je vyhlášení výběrového řízení na firmu zajišťující organizaci architektonické soutěže. Tento krok by měl být prodiskutován a doufejme že i schválen na nejbližším veřejném zasedání zastupitelstva.

Výbor pro výstavbu nové ZŠ
----------------------------------------------

Na schůzce s ing. Kovačevičem jsem opravdu měl dojem, že navržená cesta má podporu všech členů výboru. Pan starosta dokonce prohlásil, že do čtrnácti dnů chce svolat mimořádné veřejné zasedání, a že by se tam tento postup mohl schválit a akce by se mohla rozjet. Mezitím se mu to zřejmě rozleželo v hlavě natolik, že nejenže mimořádné zasedání nesvolal, ale nenavrhl tento bod ani do řádného zasedání o měsíc později.

Předpokládám, že střet se zítra povede především o to, jestli vyhlásit architektonickou soutěž, která něco stojí a nějakou dobu trvá, nebo rovnou vyhlásit výběrové řízení na realizátora projektu a připravit se o možnost vybírat mezi různými koncepty celé stavby, různými řešeními jak vzhledu, tak především funkce, energetické náročnosti, etapizovatelnosti atd. Argumentů pro i proti je hodně a sem se mi už nevejdou. I tak se bojím, že jsem se tak moc rozepsal, že jen malá část čtenářů dojde až sem. (Těm co došli, tímto děkuji za trpělivost. :text-thankyouyellow: ) Když přijdete zítra na zastupitelstvo, určitě tam ty argumenty uslyšíte a dozvíte se, proč se většina výboru nakonec přiklonila k variantě architektonické soutěže.

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Palat » 19 čer 2014, 15:03

Jak již byl napsal Srneček v jiném vlákně, vyhlášení architektonické soutěže na novou ZŠ bylo schváleno. :clap: Sice už předtím byl schválen nákup budovy Hlavní 21, což podle mě bude financování stavby školy poněkud komplikovat, ale to podstatné je, že akce začne. Je to ovšem jen začátek dlouhé a trnité cesty. Snad na jejím konci bude výsledek, ze kterého budeme moci mít radost.

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od evča » 07 zář 2015, 14:03

Slyšela sem že se cena za novou školu šplhá ke třem stům milionům? Nevíte jestli je to pravda?

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Palat » 09 zář 2015, 21:56

evča píše:Slyšela sem že se cena za novou školu šplhá ke třem stům milionům? Nevíte jestli je to pravda?
Ne, není to pravda. Rozpočet je v tuto chvíli znám jen velmi orientačně, protože projekt je pouze ve fázi studie. Poslední přibližný rozpočet uvádí částku 218 mil. Kč, ve které je ovšem zahrnuta rezerva více než 22 mil Kč, takže čistý rozpočet je cca 196 mil. Kč. Až bude vznikat projekt pro stavební povolení, bude se zpracovávat i podrobnější rozpočet a v té fázi budeme tlačit na to, aby šel rozpočet ještě dolů a to pokud možno výrazně.

EDIT: pro úplnost: v této ceně není zahrnuto vybavení a především bazén, který sice je součástí projektu, ale nebude se realizovat v první etapě. Zpráva o "šplhání se k třem stům miliónům" asi vznikla na základě úplně prvního rozpočtu, který byl výrazně vyšší než ten zatím poslední, a navíc obsahoval i cenu bazénu.

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od evča » 17 zář 2015, 12:06

Dík za odpověď.
Že se rezerva nevyčerpá bych se nebála. Všecko vždycky stojí víc a ještě k tomu bude vybavení. Tato to asi na těch 250 vyjde. Ještě že to není 300.
Stejně si myslím že na tak malou obec je to moc. Budu moc ráda za školu ale musí to bejt s rozumem. Ať zbyde i na další potřebný věci.

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Batáta » 15 pro 2015, 10:33

Dobrý den,

jsou nějaké nové informace ohledně nové školy? Termíny,cena, ...?

Děkuji za informaci. Michal
Ipomoea batatas

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Palat » 22 led 2016, 14:13

Batáta píše:jsou nějaké nové informace ohledně nové školy? Termíny,cena, ...?
Uznávám, že odpovídám "trochu" se zpožděním a omlouvám se, ale snad lepší pozdě než vůbec. Situace kolem školy, tak jak byla popsána také předevčírem na zastupitelstvu, je tato: Projekt běží dál více-méně podle plánu, byť proti původnímu harmonogramu nabral pár týdnů zpoždění. Byla schválena dokumentace pro územní rozhodnutí (DUR), nyní vzniká dokumentace pro stavební povolení. Ta by měla být hotova do 5.5.2016. Byla také zafixována maximální rozpočtová cena. Tato cena je 205 mil. Kč vč. DPH za stavební část a vnitřní vybavení školy. Zde jde ovšem o cenu v "tabulkových" cenách. Je celkem pravděpodobné (i když samozřejmě ne jisté), že vysoutěžená cena bude nižší. Zároveň probíhají kroky směřující k vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. Stavět by se mělo začít někdy v létě.

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Batáta » 14 zář 2016, 12:15

Dobrý den, dal bych si repete.

Dobrý den,

jsou nějaké nové informace ohledně nové školy? Termíny,cena, ...?

Děkuji za informaci. Michal
Ipomoea batatas

obyvatelka
Příspěvky: 82
Registrován: 16 úno 2015, 12:39

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od obyvatelka » 14 zář 2016, 20:49

No vyhlásili VZ tak šikovně, že opět museli prodloužit termín otevírání obálek a tudíž zatím ani nevybrali zhotovitele stavby. No jsou to umělci. Hlavně, že si na vše berou a platí "odborníky".

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Palat » 26 zář 2016, 18:18

Minulý týden proběhlo otvírání obálek s nabídkami na stavbu nové školy. Přišlo šest nabídek, nejnižší cenu podala a soutěž vyhrála firma PKS Stavby a.s. s cenou cca 171 mil. Kč bez DPH (207 mil. Kč vč. DPH) za stavbu školy + 5 mil. Kč bez DPH (6 mil. vč. DPH) za přilehnou komunikaci. Pokud se nikdo neodvolá nebo nenastane jiná neočekávaná komplikace, stavba by měla začít do 15. října.

Co si myslet o výsledné ceně? Určitě je vyšší než jsme očekávali a myslím, že všichni jsou cenou nepříjemně zaskočeni. Cena odpovídá téměř přesně ceníkovým cenám, a přitom doposud platilo, že vysoutěžené ceny bývají minimálně o 5%, spíše o 10% i více nižší. To je rozhodně čára přes rozpočet. Asi máme smůlu, že jsme se trefili do doby stavebního boomu a dostatečného počtu zakázek, takže firmy nejsou tlačené do nízkých cen. Na druhou stranu i s touhle cenou bude možné stavbu ufinancovat a pořád to vychází tak, že by se mělo stihnout otevření školy na příští školní rok.

K poznámce odbyvatelky: ano, přestože se maximálně snažíme, aby všechno proběhlo co nejlépe a na všechno sháníme (ve výběrových řízeních, ne mezi známými!) odborníky, přesto se pořád znovu objevují chyby, problémy a zdržení. Jediné, co můžeme dělat, je snažit se tyhle problémy řešit s co nejmenšími zdrženími. Nemyslím si, že kdybychom ty odborníky nenajímali, bylo by to lepší. Mohli bychom ty odborníky hnát k zodpovědnosti, vyměňovat je a hledat lepší a lepší, ale na to bohužel prostě nemáme čas. Ano, formálně jsme za výběrové řízení i všechny další kroky zodpovědní my zastupitelé. Měli bychom být všichni odborníci architekti, projektanti, právníci a nejlépe soudní znalci ve všech oblastech, které projednáváme. Nu, nejsme. Snažíme se, jak to jde, ale problémům se vyhnout nedá. Držte nám všem (a hlavně starostce a místostarostce) palce, aby se i nadále dařilo alespoň tak jako doteď a abychom tu školu postavili. Jakákoli jiná varianta by byla o mnoho horší.

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Batáta » 26 zář 2016, 20:07

Děkuji za informace. Michal
Ipomoea batatas

Mydlan

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Mydlan » 15 říj 2016, 10:50

Dnes je 15.10. a z okna vidím složené stavební buňky s nápisem na boku PKS Stavby, takže to jede! :clap:

Zde jsou jejich stránky a reference toho co mají za sebou http://www.pksstavby.cz/reference

Mydlan

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Mydlan » 26 lis 2016, 13:56

26.11.2016
Přílohy
20161126_123319.jpg
(1.14 MiB) Zatím ještě nestaženo
20161126_123334.jpg
(1.2 MiB) Zatím ještě nestaženo
20161126_123525.jpg
(1.12 MiB) Zatím ještě nestaženo

Uživatelský avatar
Batáta
Příspěvky: 264
Registrován: 20 led 2013, 20:00

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od Batáta » 15 kvě 2017, 08:53

Návštěvní den

Kód: Vybrat vše

https://www.chyne.cz/starostuvblocek/2258-navstevni-den-stavby-zakladni-skoly
Ipomoea batatas

obyvatelka
Příspěvky: 82
Registrován: 16 úno 2015, 12:39

Re: Stavba nové ZŠ

Příspěvek od obyvatelka » 27 črc 2017, 19:43

Prosím někoho dobře informovaného o odpověď. Opravdu bude nová ZŠ celá takto světlá/bílá, béžová/. Proč není trochu barevná, je to přeci budova pro děti.
Viděla jsem některé nově postavené školy v okolí Prahy a to se nedá srovnat.

Prosím, že to není konečná barva.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů