pavel píše:
To mi pripomina napriklad bohuzel casty pristup k budovani cyklostezek vsude jinde v CR (abych porad nekritizoval jenom tu nasi Chyni). Dokud je nekde hezka prirodni pesinka je tam pro cyklisty zakaz vjezdu. Nacez se udela "megaprojekt" a na miste pesinky se objevi asfaltova cesta/ cyklostezka o sirce aspon dva metry za jednotky milionu. Tohle jsem videl v Jizerkach, na Sumave, v Ceskosaskem Svycarsku atd. Nad tim mi proste zustava rozum stat proc proste neni mozne udelat jednoduchou cenove prijatelnou cestu.
Nad tím opravdu zůstává rozum stát, ale problém vyplývá opět z korupce v tomto státě

. Neboť se bohužel schvalují takové projekty, aby z toho pár vlivných lidí vytěžilo co nejvíce do své kapsy, bez ohledu na samotné uživatele hotového projektu. Co by měli ze šotolinové cesty za pár desítek - stovek tisíc, že ano? Proto jsou u nás nejdražší dálnice v Evropě, proto jsou u nás nejdražší cyklostezky v Evropě...
Je opravdu zajímavé, že v Německu (mimochodem mnohem bohatším než ČR) a jiných západních zemích stavějí rozumné cyklostezky, žádné megaprojekty stezek typu cyklodálnice, na kterých by se vyhnuli i 2 osobní auta... A když už tam asfaltují, udělají úzkou klikatící se cestičku, ve většině případů ale udělají šotolinovou cestu a zbytečně nezasahují do přírody.
Mimo jiné, pokud asfaltovou cyklostezku, tak pouze v případě trasy, která má sloužit víc pro samotnou dopravu než pro rekreaci. Řekněme stezka Chýně - Zličín. Ale i zde platí, že šírka stezky by měla být minimální.
Na stezku, která má sloužit rekreaci a má hlavně pěkně zapadnout do přírody, prostě asfalt nepatří. Ten přírodu pouze zhyzdí. Viz vyasfaltované Jizerky apod. Na Šumavě sice většina asfaltových silniček pochází z doby 2. světové války, které byly později opraveny pro vojenské účely, ale bohužel jsem slyšel, že se taky začaly asfaltovat i nové plochy

.