Tohle hraní se slovíčky mi silně připomíná například debatu o sklonu chodníku ve Višňovce, který má podstatně větší sklon než povolují normy a v zimním období je proto při zasněženém nebo zledovatělém povrchu těžko schůdný. K tomuto problému se vyjádřilo duo realizátorů chodníku Kovář+Kovářová výrokem: „Nejedná se o chodník, nýbrž o parkovou cestu, která žádné normy splňovat nemusí.“ A měli vyřešeno. To, že je cílem není vyhrát hru se slovíčky, ale udělat pro lidi fungující řešení to je pro ně a pro Tebe úplně sekundární záležitost.Srneček píše:No, jeden dost závažný problém je to, že sběrný dvůr musí splňovat určité parametry, proto mu raději říkáme sběrné místo a nefunguje jako sběrný dvůr. Víc se mi to rozepisovat nechceJinými slovy, v Chýni žádný sběrný dvůr není a tak ho ani nemůžeme veřejnosti zpřístupnit.
Pro zajímavost shrnu Tvoje argumenty z tohoto fora proti většímu zpřístupnění sběrného místa.
1. „Problémy trochu vznikají např. s velkoobjemovým odpadem - pokud otevřeme sběrné místo každou sobotu, měl by tam stát i kontejner na velkoobjemový odpad, aby nevznikaly zmatky a aby lidi zas nenadávali, že vezli starý slamník (matraci ) a nebylo ho kam dát.“.
Tohle je při „rozmanitosti“ nakládání s odpady v Chýni opravdu úsměvný komentář. Když už se lidé musí zorientovat ve stávajícím systému tak tohle opravdu nemůže být problém. Navíc v letním období je přeci sběrné místo otevřené dvě soboty v měsíci a nikoho to nemate, nebo snad ano?
2. Komentáře na základě výstupů s debaty se zastupiteli:
- Sobotní služby zaměstnanců jsou v rámci jejich normální pracovní sumy - nejedná se o práci navíc, či o práci s příplatkem
- dle pracovních instrukcí mají být přítomni vždy dva, jednak aby mohli manipulovat s rozměrným velkoobjemovým odpadem a také aby mohli plynule odbavovat "zákazníky" a dohlížet na třídění a ukládání odpadu
Ani jeden z komentářů jaksi není překážkou proti většímu zpřístupnění sběrného místa veřejnosti. Navíc mi zatím nikdo nedokázal odpovědět na to, proč na rozdíl od jiných obcí musí být v Chýni minimálně dva placení zaměstnanci na obsluhu tak malého sběrného místa.
3. No, jeden dost závažný problém je to, že sběrný dvůr musí splňovat určité parametry, proto mu raději říkáme sběrné místo a nefunguje jako sběrný dvůr. Víc se mi to rozepisovat nechce Jinými slovy, v Chýni žádný sběrný dvůr není a tak ho ani nemůžeme veřejnosti zpřístupnit.
Je snad úplně jedno jak se to místo nazývá. Cílem by mělo být vytvoření funkčního systému pro nakládání s odpady, které by (jak se tady na mnoha místech opakuje) motivovalo občany k třídění odpadu. Jestliže již dle aktuálních pravidel je sběrné místo v jednom období otevřeno 1x měsíčně a v druhém období 2x měsíčně, tak je evidentní, že neexistuje žádná skutečná překážka pro to, aby bylo otevřeno třeba 3x nebo 4x. Tohle je spíš umělé vytváření argumentů proč by to nemělo jít.