Příspěvek
od tučňák » 14 led 2012, 11:53
Nalijme si čistého vína o SDK v Chýni
Ondřeji tvůj příspěvek mě však mírně řečeno nadzvedl ze židle, takže mě to nedá a reaguji na něj.
Pro úvod: Stavařinou se zabývám více než 15 let. Pracoval jsem na různých pozicích od stavbyvedoucího po ředitele stavební firmy, včetně práce na referátu regionálního rozvoje okresního úřadu. Čtyři roky jsem byl členem stavební komise v jiné obci u Prahy. Dovolím si tedy tvrdit, že stavební problematiku na obecní úrovni vč. činnosti stavebních komisí poměrně dobře znám a to z obou rovin. Jak občana a stavaře tak člena a úředníka. Co se týká stavební komise v Chýni, já sám nejsem jejím členem, ale o její práci něco vím. Dva moji sousedé jsou jejími členy a o práci této komise jsme mnohokrát diskutovali. (Pro upřesnění nyní je členem už pouze jeden.) Dle mého názoru stavební komise v Chýni nikdy nefungovala tak, jak by měla a jak je obvyklé v jiných obcích. Její práce byla nekoncepční a soustřeďovala se na minoritní problémy. To co je obvyklou náplní činnosti SDK v jiných obcích sev Chýni vůbec neřešilo.
Podle toho co já vím, se poslední zasedání stavební komise konalo někdy v červenci roku 2011 tedy před 7 měsíci. Výsledkem tohoto zasedání byl rozkol mezi členy SDK a odchod pana Jáchima z této komise. Od té doby nikdo členy SDK nebo minimálně jejich část nekontaktoval a žádné další zasedání neproběhlo. Tohle ti Ondřeji připadá normální? Mě rozhodně ne. Tento stav mě zaráží o to víc, že v Chýni probíhá nebo probíhala řada investičních akcí. Namátkou Višňovka, rekonstrukce školy, přístavba školky, veřejné osvětlení, rekonstrukce chodníků atd. Při přípravě a kontrole realizace těchto akcí by byla určitě pomoc odborníků z SDK více než přínosná. Všichni určitě máme v živé paměti nepravosti, které se děli při výstavbě chodníku ve Višňovce. V Chýni probíhá masová výstavba rodinných domků. V jiných obcích je zcela běžné, že se na vydávání stanoviska obce k jednotlivé výstavbě podílí poradním hlasem členové stavební komise. Proč tomu tak není v Chýni? V Chýni je veškerá moc týkající se výstavby soustředěna v rukách jediného člověka – investičního referenta. To je krajně neobvyklé. A ve mně to vzbuzuje dojem i v kontextu půlroční nečinnosti stavební komise, že se dělá vše pro to, aby to tak zůstalo. Proč asi? Nechci zde nepodloženě spekulovat. Ať se nad tím každý zamyslí sám. Zřejmě tu někdo nechce, aby se mu koukalo pod prsty.
Ondřeji, nediskredituj to ohromné množství kvalitní práce pro obec, které jsi vykonal, zveřejňováním polopravd jako si to udělal teď o stavební komisi. Nevím, jestli tě k tomu hnala snaha chránit obec nebo Lukáše Belzu nebo jen prostá neznalost problematiky. Ale tohle ničemu nepomůže. O problémech je potřeba mluvit a řešit je. A nezpochybnitelnou pravdou je, že Chýně s ohledem na výstavbu, která v ní probíhá a bude probíhat potřebuje dobře fungující stavební komisi se silným mandátem a podporou vedení obce složenou z odborníků. V tomto má Luky plnou pravdu!!! A pokud komise víc jak půl roku nezasedala a členové spolu nekomunikují je něco špatně!
David Pelnář