smrad

Máte nápad, připomínku, dotaz k chodu obce?
Odpovědět
obyvatelka
Příspěvky: 82
Registrován: 16 úno 2015, 12:39

smrad

Příspěvek od obyvatelka » 14 zář 2015, 08:44

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na původ zápachu, který se čas od času ( v poslední době dost často) line celou obcí. Z doslechu se prý má jednat o nějakou výrobnu granulí pro zvířata se sídlem v Chrášťanech.
Řešilo se to nějak nebo to nikomu nevadí? Nám je občas z toho smradu na zvracení. Zvlášť pěkné to bylo v horkých dnech, kdy jsme chtěli konečně v noci vyvětrat a smrad se začal linout.

Děkuji za zprávu

Uživatelský avatar
kryglik
Příspěvky: 1377
Registrován: 26 dub 2006, 08:50
Bydliště: Za Ovcinem
Kontaktovat uživatele:

Re: smrad

Příspěvek od kryglik » 21 zář 2015, 09:39

Myslim, ze i na Zlicine si to uzivaji. Dnes to tam rano opravdu bylo hodne citit :)

Jo, je to vyrobna z Chrastan. Osobne mi to nijak extra neva, zas tak casto nesmrdi.

Uživatelský avatar
RomJel
Příspěvky: 62
Registrován: 08 srp 2006, 15:43
Bydliště: Chýně - Háje

Re: smrad

Příspěvek od RomJel » 06 říj 2015, 09:42

Včera večer ten smrad byl tedy opravdu tak silný, že mě začala napadat myšlenka, zda je je to legální zamořovat takto velké území, znepříjemnit život tisíců obyvatel a zda by se proti tomu dalo nějak bojovat.

Obecní úřad
Příspěvky: 32
Registrován: 21 lis 2014, 12:51

Re: smrad

Příspěvek od Obecní úřad » 02 lis 2015, 22:16

Dobrý den,

dle odboru životního prostředí ORP Černošice by se v Chýni nemělo jednat o zápach z Chrášťan vzhledem k převažujícím západním větrům v Chýni. Podle Černošic může být zápach způsoben zemědělskými subjekty hnojícími svá pole upravenými čistírenskými kaly.

Věcně příslušným orgánem pro řešení zápachu a manipulace s čistírenskými kaly je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Kontrola je prováděna na základě ustanovení § 12 zák. č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech. Tomuto orgánu je možné předat podnět - je ale nutné zjistit místo, které je zdrojem zápachu. Pro urychlení a v případě opakování situace je možné Oddělení kontroly zemědělských vstupů kontaktovat rovnou na tel. č. 257 294 211.

Pokud by se zápach opravdu šířil z chrášťanské provozovny, bylo by nutné prokázat souvislost mezi šířením zápachu do Chýně a směrem větru od Chrášťan k Chýni. Budeme rádi, když nám při dalším výskytu tohoto zápachu dáte vědět, aby bylo možné zdroj zápachu přesněji lokalizovat.

Dalším zdrojem zápachu v obci je spalování v lokálních topeništích - zde odkazuji na článek v Chýňském zpravodaji, který dostanete nejpozději v průběhu příštího týdne. V souhrnu obsahuje informaci o postupech obce v případě zjištění spalování věcí, které nejsou ke spalování určeny (např. plasty) a informace o přestupkovém řízení, když tato situace nastane.

Co se zápachu na Zličíně týče, zde je situace způsobena umístěním Chrášťanské ČOV na Zličíně a městský úřad Zličín situaci pravidelně řeší, zatím bez úspěchu.

Hezký večer
Anna Chvojková

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů