Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Háje, Kamenice, Kaliště, Vyhlídka, Slunečné údolí, Bemett, Nová Chýně... Jak se nám tu bydli?
Odpovědět
pavel
Příspěvky: 540
Registrován: 05 bře 2009, 17:22
Bydliště: Chýně

Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od pavel » 18 črc 2011, 14:14

Zveřejňuji zde dopis, který jsem dnes odeslal panu starostovi, panu Plaňanskému a kolegům z SDK o svém odchodu z SDK.
-------------------------------------------------------------------------------
Dobrý den,
na dnešní ranní schůzce jsem se od starosty dozvěděl zásadní informace, které ovlivnily moje další rozhodování o práci v SDK.
1. Na úvod naší schůzky považoval pan starosta za důležité zdůraznit, že je mu 68 let a má mnoho zkušeností. Toto tvrzení bylo řečeno způsobem, ze kterého jsem měl pravděpodobně vyrozumět, že já, o mnoho let mladší (je mi 45), zdaleka takové zkušenosti nemám a tím pádem si nejsme rovni.
2. Když jsme se v průběhu debaty dostali na seznam a stav rozdělaných bodů SDK dal mi pan starosta na dotaz proč tolik úkolů stojí díky nečinnosti jeho a pana Plaňanského zásadní odpověď – v obci je prostě spousta věcí s vyšší prioritou.
Moje odpovědi na tato sdělení:
ad 1) Kdyby byl pan starosta skutečně zkušený věděl by, že zkušenosti a míra moudrosti nerostou úměrně s věkem. Nebudu se zúčastňovat jednání s člověkem, který se na mě dívá zpatra pouze proto, že jsem mladší.
ad 2) Vyrozuměl jsem tedy, že SDK jsou svěřovány pouze pro obec nedůležité záležitosti. Škoda, že tato klíčová informace přišla takto transparentně až nyní na základě zjištění, že stav většiny bodů, které nějakým způsobem závisí na panu starostovi a panu Plaňanském, se již několik týdnů až měsíců nemění. Považují za plýtvání časem pracovat na věcech, které z hlediska vedení obce nemají smysl a které nejsou vedením obce účinně podporovány.
Z výše uvedených důvodů se dnešní a dalších schůzek a rovněž další činnosti SDK nezúčastím. Dejte mi na vědomí, zda obci toto rozhodnutí o odchodu z SDK stačí takto mailem nebo zda to mám poslat oficiálním dopisem.
S pozdravem, Pavel Jáchim
PS: Předem vás informuji, že tento dopis v nezměněném změní dám na diskuzní forum Chýně abyste na něj případně na foru mohli reagovat

Pavel Fousek
Příspěvky: 33
Registrován: 28 kvě 2006, 13:34
Bydliště: Chýně, Hlavní 18

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK - reakce starosty

Příspěvek od Pavel Fousek » 20 črc 2011, 21:10

Velmi mě mrzí, že se situace vyvinula až do stavu, kdy se pokusy o smír a vysvětlení setkávají s nepochopením, a vyústila v takto radikální řešení.

Práce SDK si cením, a rozhodně není pravda, že bych její doporučení a závěry ignoroval, jak naznačuje pan Jáchim. Vím, že v SDK pracují lidé, kteří práci pro obec věnují svůj volný čas a chápu, že očekávají, že jejich práce ponese výsledky. Pana Jáchima uznávám jako pracovitého a erudovaného člověka, který v SDK udělal mnoho užitečné práce, kterou oceňuji a jsem mu za ni vděčný. Pan Jáchim ovšem dlouhodobě odmítal akceptovat, že SDK je poradním orgánem starosty, a že nemůže autoritativně vyžadovat, aby návrhy SDK byly okamžitě a bez prodlení obcí realizovány. Nejde to ne proto, že bych je ignoroval, ale prostě proto, že agenda obce je mnohem širší, než agenda SDK, a není v silách mých ani ostatních obecních zaměstnanců realizovat vše a ihned. Věřte mi, že sám bych byl velmi rád, kdyby věci mohly jít dopředu rychleji.

Na druhou stranu věci nejsou tak černé, jak je vykresluje pan Jáchim ve své tabulce agendy SDK (viz zde:http://www.forum-chyne.cz/seznam-bod-za ... t1450.html) . Na pondělní (18. 7.) schůzce SDK jsme za přítomnosti pana Plaňanského probrali všechny body agendy SDK, a u mnoha z nich došlo k posunu nebo alespoň k vysvětlení, proč je situace taková, jaká je. Jakmile bude zápis z této schůzky k dispozici, bude uveřejněn, a odkaz na něj umístím i zde na fóru. Tento zápis by měl být odpovědí na tabulku uveřejněnou panem Jáchimem.

Bohužel, pan Jáchim začal s postupem času vyžadovat „plnění úkolů“ od SDK stále vehementněji a vehementněji, až přešel do osobních útoků, a začal osočovat mne a pana Plaňanského z nekompetentnosti, ignorance a dokonce snad ze záměrného „sabotování“ práce SDK. Tento nátlak vyústil až v dopis pana Plaňanského panu Jáchimovi, který byl taktéž zde na fóru uveřejněn. Formulace a tón tohoto dopisu považuji za nešťastné, a nemohu s ní souhlasit, ale lidsky pana Plaňanského chápu – jeho reakce byla pouze vyústěním osobních útoků pana Jáchima, který panu Plaňanskému opakovaně – a neprávem - podsouval nekompetentnost a nezájem.

Pan Jáchim bohužel také není ochoten akceptovat, že na některé věci mohu mít jiný názor než on, a že je mým právem některé jeho návrhy odmítnout. A zřejmě proto označuje termínem „nulový pokrok“ (termín často se opakující v tabulce výsledků SDK) ty položky agendy SDK, které jsou stále ve stádiu debaty, nebo nevyústily v takový výsledek, jaký si představuje. Konkrétním příkladem takovéhoto „nulového pokroku“ v očích pana Jáchima je situace kolem udržování soukromých pozemků v Chýni, kterou uvádím na pravou míru v příslušném vlákně zde: http://www.forum-chyne.cz/zaplevelene-p ... 04-45.html. Ve stručnosti: obec položila Ministerstvu vnitra dotaz týkající se právních záležitostí kolem vyhlášky, vytvořila seznam problematických pozemků, a všem majitelům rozeslala dopis s žádostí o údržbu. Někteří už zareagovali. Myslím, že nulový pokrok by vypadal jinak.

Závěrem ještě poznámka k mé schůzce s panem Jáchimem, kterou zmiňuje ve svém dopise. Od naší schůzky jsem si sliboval, že si vše vysvětlíme a oddělíme osobní a věcné spory. Snažil jsem se být smířlivý a vstřícný. Bohužel, má snaha se zjevně minula účinkem, a pan Jáchim si mé výroky vysvětlil bohužel po svém. Svůj věk (jen na okraj - pan Jáchim se v mém věku dosti podstatně zmýlil) jsem zmínil ne proto, abych se nad ním povyšoval, ale naopak proto, abych se pokusil zmírnit jeho místy až útočný přístup, v tom smyslu, že pro lidi, kteří už vyrostli ze svých mladických let, je to už snad trochu nedůstojné. A interpretovat můj výrok, že „v obci je spousta věcí s vyšší prioritou“ tak, že SDK jsou svěřovány jen věci nedůležité, to je jednoduše přitažené za vlasy. Samozřejmě, že i agenda SDK je důležitá, ale faktem je, že to není jediná agenda obce, a že mnoho dalších věcí je neméně důležitých, a často jsou bohužel naléhavější.

Doufám, že po odeznění současných zjitřených emocí se budeme schopni vrátit k smysluplné debatě a mrzelo by mě, kdyby výsledkem bylo otevřené nepřátelství, na kterém opravdu nemám zájem.

Přeji všem klidné a příjemné léto

Pavel Fousek

luky
Příspěvky: 174
Registrován: 11 čer 2008, 09:31

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od luky » 21 črc 2011, 07:31

Pane starosto, bohužel s arogantním povíšeneckým přístupem p. Plaňanského jsem se, byť v písemné formě, setkal i já a z informací od spoluobčanů z Hajů nejsem sám...
Měl by jste se víc zajímat o práci a chování tohoto člověka.
Sám uvádíte "Formulace a tón tohoto dopisu považuji za nešťastné" bohužel to není první případ nešťastného tónu a formulace p. Plaňanského použitého proti obyvatelům Chýně.
P. Plaňanský jaksi nepochopil, že je placen z našich daní a že je tu pro nás a ne my pro něj. A toto se týká i Vás!!!
S panem Jáchimem a zvláště se způsobem jeho vyjadřování často nesouhlasím, ale je to jeden z mála lidí co pro Chýni skutečně něco dělal...

Pavel Fousek
Příspěvky: 33
Registrován: 28 kvě 2006, 13:34
Bydliště: Chýně, Hlavní 18

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od Pavel Fousek » 21 črc 2011, 10:30

luky píše:Pane starosto, bohužel s arogantním povíšeneckým přístupem p. Plaňanského jsem se, byť v písemné formě, setkal i já a z informací od spoluobčanů z Hajů nejsem sám...
Měl by jste se víc zajímat o práci a chování tohoto člověka.
Sám uvádíte "Formulace a tón tohoto dopisu považuji za nešťastné" bohužel to není první případ nešťastného tónu a formulace p. Plaňanského použitého proti obyvatelům Chýně.
P. Plaňanský jaksi nepochopil, že je placen z našich daní a že je tu pro nás a ne my pro něj. A toto se týká i Vás!!!
S panem Jáchimem a zvláště se způsobem jeho vyjadřování často nesouhlasím, ale je to jeden z mála lidí co pro Chýni skutečně něco dělal...
Ano, pracovníci úřadu (včetně mě) jsme placeni z vašich daní. Sám jsem to někdejšímu starostovi Františku Fingerhůtovi i své předchůdkyni opakovaně říkal, takže jsem si toho dobře vědom a každý den si to připomínám. To ovšem neznamená, že jsem povinen realizovat okamžitě, bez přemýšlení a bez potřebné diskuse jakýkoliv návrh, námět či připomínku, které od občanů přijdou. To platí také pro pana Plaňanského. Nakonec i toto fórum je důkazem toho, že vyhovět všem a ve všem prostě nelze. Práci pana Plaňanského sleduji pečlivě, a mohu vám zaručit, že je to člověk pracovitý a na své pozici kompetentní. Na duhou stranu uznávám, že na komunikaci je vždy co zlepšovat, a pokusím se, aby v budoucnu k podobným situacím nedocházelo.
O kvalitách činnosti pana Jáchima nemám pochyb (viz výše) a též jsem mu poděkoval.

pavel
Příspěvky: 540
Registrován: 05 bře 2009, 17:22
Bydliště: Chýně

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od pavel » 21 črc 2011, 14:02

Poprvé jsem s panem Plaňanským měl tu čest když jsem s ním jednal o realizaci provizorního chodníku na Hájích. Nikdy předtím jsem toho člověka neviděl a uvedl se mi opravdu vzorně. Požadoval po mě abych zajistil, že realizace chodníku se formou brigády zúčastní všichni, kdo podepsali petici. Když jsem nad tímto požadavkem vyjádřil pochybnost s tím, že mezi podepsanými jsou například i maminky s malými dětmi, tak mi pohotově odpověděl cituji: "Je mi jedno jestli má někdo díru nebo pinďoura, jestli je to ženská tak prostě odstaví kočárek, vezme krumpáč a půjde makat!"
I přes tuto zkušenost jsem byl připraven v rámci SDK s panem Plaňanským spolupracovat. Další zkušenosti už ale překousnout nedokážu. Například při argumentaci o zaplevelených pozemcích v Chýni a o tom co s tím lze nebo nelze dělat připravil pan Plaňanský dokument, který jsem rozporoval. Viz. příloha. Zákonů a definic k této problematice je opravdu hodně a přiznávám, že je opravdu složité najít přesně ty, které jsou použitelné konkrétně pro Chýni. Nicméně základní povinnosti majitelů a uživatelů pozemků definuje zákon 326/2004Sb, na který se odvolávají všechny další definice, regulace a vyhlášky a jimž je nadřazen.
Citace dvou klíčových částí tohoto zákona zní:
- fyzická nebo právnická osoba, která pěstuje, vyrábí, zpracovává anebo uvádí na trh rostliny, rostlinné produkty nebo jiné předměty, a vlastník pozemku nebo objektu nebo osoba, která je užívá z jiného právního důvodu, jsou povinni
a) zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat, ...
- obecní úřady obcí s rozšířenou působností projednávají ve svých obvodech přestupky týkající se § 3 odst. 1 písm. a), jde-li o výskyt a šíření plevelů, jakožto škodlivých organismů, které se šíří z neobdělávané zemědělské půdy a neudržované nezemědělské půdy a které ohrožují životní prostředí nebo zdraví lidí nebo zvířat.
Pan Plaňanský ve své argumentaci vynechal část definice a to právě té, která řeší pozemky v Chýni. Jeho citace zákona je "jde-li o výskyt a šíření plevelů, jakožto škodlivých organismů, které se šíří z neobdělávané zemědělské půdy a které ohrožuji životní prostředí nebo zdraví lidí nebo zvířat ...". Pojem neobdělávaná nezemědělská půda v jeho citaci zákona jaksi chybí, jednoznačně je to úmyslné a to vidím jako cílenou manipulaci s informacemi a velké selhání tohoto člověka a úředníka.
A protože toto jeho jednání vědomě schvalujete tak se jedná i o selhání Vaše jako člověka a starosty obce. Jak jste mi řekl nevidíte v tom problém
Přílohy
zaplevelené pozemky Plaňanský.pdf
(1.26 MiB) Staženo 440 x

pavel
Příspěvky: 540
Registrován: 05 bře 2009, 17:22
Bydliště: Chýně

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK - reakce starosty

Příspěvek od pavel » 21 črc 2011, 14:22

Pavel Fousek píše:Pan Jáchim ovšem dlouhodobě odmítal akceptovat, že SDK je poradním orgánem starosty, a že nemůže autoritativně vyžadovat, aby návrhy SDK byly okamžitě a bez prodlení obcí realizovány. Nejde to ne proto, že bych je ignoroval, ale prostě proto, že agenda obce je mnohem širší, než agenda SDK, a není v silách mých ani ostatních obecních zaměstnanců realizovat vše a ihned. Věřte mi, že sám bych byl velmi rád, kdyby věci mohly jít dopředu rychleji.

Pavel Fousek
Toto je tedy mnoho slov...
Já jsem prošel všechny zápisy SDK k pondělku 18.7. a zaznamenal jsem o čem se jednalo a jaký byl v jednotlivých bodech "posun". Formou evidence projednávaných bodů a záznamem jejich stavu se pracuje v mnoha firmách a organizacích. Stojím si za tím co a jak jsem napsal.
Jestliže jsem například zapsal, že ke dni 18.7. členové SDK splnili svoje úkoly ohledně zdokumentování závad na vozovkách a nemají informace o tom, zda a jak s tím pan Plaňanský něco dělá, tak je to prostě zdokumentování faktu.
Jestliže jste na schůzce 6.6.2011 sám od sebe bez nátlaku slíbil, že získáte od pana Plaňanského řadu informací a až do 18.7. jste je nezajistil, tak prostě zkonstatuji - nesplněno/ nula dodaných informací.
Členové SDK v průběhu činnosti všechny svoje úkoly plnili. Vy se považujete za něco víc než za rovnoprávného člena pracovní skupiny, takže si myslíte, že úkoly lze ukládat pouze členům SDK, ale Vám ne a neplnění Vašich případných slibů se nesmí kritizovat.
Opravte mě, jestli jsem stav nebo vývoj nějakého bodu do 18.7.2011 zaznamenal chybně. Ale dodejte k tomu argumenty, ne jen prázdná slova.

Pavel Fousek
Příspěvky: 33
Registrován: 28 kvě 2006, 13:34
Bydliště: Chýně, Hlavní 18

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od Pavel Fousek » 22 črc 2011, 13:34

Netvrdím, že evidence projednávaných bodů vedená panem Jáchimem je lživá, pouze jsem na příkladu problému s plevelem ukázal, že ne vždy je "nulový pokrok" opravdu tak nulový, jak z tabulky vyznívá. V předchozím příspěvku jsem sám zdůraznil, že bych byl velmi rád, kdyby věci mohly jít dopředu rychleji. Ono to ale prostě někdy rychleji nejde.
Navíc považuji za trochu nešťastné uveřejnit tabulku v převečer jednání SDK, na které se všechny body opět projednávaly, a mnohé posunuly.
Panu Plaňanskému jsem jeho nevybíravý způsob komunikace v minulosti vícekrát vytkl, a chystám se s ním o tom opět promluvit. Některé jeho výroky, včetně těch, které byly citovány zde na fóru, jsou skutečně za hranicí vkusu. Přes tuto jeho slabinu ale musím opět zdůraznit, že o efektivitě a kvalitě práce pana Plaňanského nemám pochybnosti, a bylo by vůči němu nespravedlivé, kdyby si občané dělali názor pouze na základě kusých informací zde na fóru.
Bohužel nemám kapacity na pokračování v diskusi zde. Musím se věnovat práci, za kterou - jak mi to řada z vás připomene - jsem placen především. Proto prosím považujte tuto mou reakci k tomuto tématu za konečnou.

Pavel Fousek

Uživatelský avatar
punker
Příspěvky: 1337
Registrován: 19 zář 2007, 20:40
Bydliště: chýně
Kontaktovat uživatele:

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od punker » 22 črc 2011, 19:40

tabulka "projednávaných bodů sdk" aktualizována po schůzy sdk konané dne 18.7.2011 bude součástí zápisu ze schůze sdk a bude zvěřejněna na webu obce po mém návratu z dovolené. V současné době je zápis rozeslán jednotlivým členům sdk k doplnění a připomínkování.

Lukáš Belza
předseda stavebně-dopravní komise Chýně
punker

luky
Příspěvky: 174
Registrován: 11 čer 2008, 09:31

Re: Pavel Jáchim - důvody pro odchod z SDK

Příspěvek od luky » 31 pro 2011, 08:56

punker píše:tabulka "projednávaných bodů sdk" aktualizována po schůzy sdk konané dne 18.7.2011 bude součástí zápisu ze schůze sdk a bude zvěřejněna na webu obce po mém návratu z dovolené. V současné době je zápis rozeslán jednotlivým členům sdk k doplnění a připomínkování.

Lukáš Belza
předseda stavebně-dopravní komise Chýně
Je ta avizovaná tabulka někde na obecním webu? Já jí nějak nenašel...?
A funguje vůbec ještě SDK?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů