Anonymove - zlo ci dobro?

Jedna paní povídala...
Odpovědět
Uživatelský avatar
kryglik
Příspěvky: 1377
Registrován: 26 dub 2006, 08:50
Bydliště: Za Ovcinem
Kontaktovat uživatele:

Anonymove - zlo ci dobro?

Příspěvek od kryglik » 17 bře 2015, 12:18

Tak kdyz uz jsem tohle tema nakousl, tak kujme zelezo, dokud je zhave...

Zajimala by me motivace anonymu. Proc tu chcete vystupovat anonymne?

Kdyz jsem forum zakladal (jiz to brzy bude 9 roku!) chtel jsem poznat lidi, zit v komunite. A to se povedlo. A doposud je pro me forum zdrojem vybornych pratel. Takze motivace anonymu mi opravdu unika. Jak to vidi dalsi clenove? Proc byt anonym?

pavel
Příspěvky: 540
Registrován: 05 bře 2009, 17:22
Bydliště: Chýně

Re: Anonymove - zlo ci dobro?

Příspěvek od pavel » 17 bře 2015, 15:40

Otazkou je koho nazyvat anonymem. Podle pravidel fora by tusim pri registraci kazdy mel uvest svoje plne jmeno? Bohuzel ale na tomto foru (celkem logicky) neni mechanismus, kterym by se overilo, ze napriklad Andelka Spravedliva je skutecna osoba za uzivatelskym jmenem XY :(. Pokud je tam uvedeno vymyslene jmeno tak to neni anonym, ale lhar :)

Ale obecne treba muj nazor je - pokud rikam nejaky nazor v relativne uzavrene komunite 2.000 lidi, tak bych se nemel stydet ten nazor spojit se svym jmenem
A zvlast by se to melo tykat pripadu, kdy komentuji jednani nejake osoby nebo uradu - predevsim v techto pripadech osobne povazuji anonymni prispevky za neakceptovatelne

Uživatelský avatar
Palat
Příspěvky: 356
Registrován: 28 kvě 2010, 20:53

Re: Anonymove - zlo ci dobro?

Příspěvek od Palat » 17 bře 2015, 19:11

Pavel mi celkem mluví z duše.

Účastnil jsem se řady debat na téma, jestli zakázat na fóru anonymní přispěvatele nebo ne, a vždycky jsem se zasazoval o to tuhle možnost ponechat. Samotnému by mi bylo hloupé někam psát anonymně, ale respektuji, že jsou lidé, kteří z nějakého důvodu nechtějí "jít s kůží na trh", třeba jen z obavy o své soukromí, a raději se za anonymitu skryjí. Dokud zůstávají slušní a féroví, nemám s tím problém, a právě kvůli těmto lidem jsem pořád zastáncem možnosti anonymních uživatelů.

Pak se ale najdou někteří, kteří využívají anonymitu k zákeřnostem. Slovo "zákeřnost" pochází z výrazu "za keřem", a přesně vystihuje podstatu věci. Anonymita je zde užívána jako ten keř, za kterým se ten člověk skryje, a odkud může ostřelovat kohokoli bez nebezpečí, že bude prozrazen a že se mu rána vrátí. Takový anonym, který ze zálohy kritizuje a obviňuje ostatní lidi (a to ať už jsou obvinění pravdivá nebo ne!), je zbabělec, který si neumí stát za svým slovem, a zaslouží opovržení.

Bohužel, odlišit předem první a druhou skupinu anonymů jaksi nejde, a "banovat" tu druhou skupinu poté, co se "odkope", to zavání cenzurou a nutně by to bylo subjektivní. Nechceme-li tady přijít o tu první (početnější!) skupinu, musíme halt vydržet i s tou druhou. Potom je ale otázka, jak se s jejich příspěvky vyrovnat. A tady vidím velký problém. Nejlepší by bylo nereagovat a ignorovat je. Jenže znáte to, jednou zaseté semínko pochybností se dá obtížně vykořenit a jedovatá slina, byť plivnutá anonymem, ulpívá. Má na sobě poškozený tento plivanec nechat, nebo se má bránit? Bohužel, ani jedno řešení není dobré. Buď podstupuje riziko, že část čtenářů těm pomluvám uvěří (a zvlášť zákeřné jsou ty, kde se mísí pravda se lží). nebo se dostane do nekonečné a nerovné pře, ve které stojí slovo proti slovu a kterou stejně nemůže pořádně vyhrát.

Takže závěrem: anonymové první skupiny, buďte vítáni, bez vás by fórum bylo chudší, méně pestré a méně zajímavé. Kritici, kteří se nebojíte pod svou - nejlépe konstruktivní - kritiku podepsat a stát za svým slovem, buďte také vítáni. Ale anonymové druhé skupiny - je mi z vás špatně a je mi líto těch nesčetných hodin, které jsem strávil já i další lidé pokusy vyjít se ctí z vašich útoků. Vy jste nevítáni, bez vás by bylo na fóru mnohem příjemněji.

Lukáš Palatinus

PS: Věta "Pokud je tam uvedeno vymyslene jmeno tak to neni anonym, ale lhar" je trefná!

PPS: Díky Kryglíkovi za všechnu tu práci, kterou do udržování fóra vkládá. Zvlášť jemu patří uznání za to, že se ještě nenechal otrávit a že fórum spravuje už tolik roků. I já jsem díky fóru našel pár nových známých a jsem rád, že ho máme!

Uživatelský avatar
Forsyte
Příspěvky: 247
Registrován: 13 dub 2008, 20:57
Bydliště: Ke Skále

Re: Anonymove - zlo ci dobro?

Příspěvek od Forsyte » 17 bře 2015, 20:13

Obecně nemám problém odpovídat a třeba polemizovat s příspěvkem neznámého autora ( a vlastně ani mnohé nicky s uvedeným jménem neznám osobně, čili jsou pro mě částečně stále anonymní). Možnost neuvést své jméno asi k internetovým diskusím patří - pokud se vše odehrává ve věcné rovině, bez zákeřností a snahy očernit za jakoukoli cenu.
Nejhorší na tom všem je, že si tady na fóru tyhle anonymní hnojomety sami živíme - snahou o seriózní diskusi. Osobně už na takové příspěvky reagovat NEBUDU - a všem doporučuji totéž.

Jo a jako neanonym se omlouvám za spam v tomto vlákně, které je primárně určeno jiným. Příspěvky, kde nám sdělí svoji motivaci, neočekávám. Ale mohou být jediné, které si od nich se zájmem přečtu.

evča
Příspěvky: 162
Registrován: 21 zář 2012, 10:19
Bydliště: Chýně Kaliště

Re: Anonymove - zlo ci dobro?

Příspěvek od evča » 18 bře 2015, 08:30

Proč vystupovat anonymně? Protože se lidi bojej. Když ukážou na nějaký nepravosti tak se bojej že se jim kritizovaný bude mstít. Kritizujte učitelku a vyleje si to na dětech. Kritizujte úřad a můžete mít problémy. Kritizujte souseda a může najít propíchaný kola. Je to hrozný ale děje´se to. Dyť výhrůžky zazněli i na tomhle foru.
Kdysi chtěl administrátor povinou registraci jména s ověřením. Pak z toho vycouval. Třebas je to škoda.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti