Změna dodavatele elektřiny, plynu

Jedna paní povídala...
Odpovědět
MIr

Změna dodavatele elektřiny, plynu

Příspěvek od MIr » 06 srp 2010, 08:36

Omlouvám se za trochu tlachání. Vzhledem k tomu, že jsem se doslechl, že na Chýni začínají nájezdy prodejců elektřiny a plynu, vložím sem pár základních rad. Berte je vážně i nevážně, prostě jak chcete. Pracuji v energetice, resp. obchodu s elektřinou a plynem cca 8 let.

- pokud vůbec uvažujete o změně dodavatele, vyzkoušejte si nejdříve kalkulačku na stránkách ERU - http://kalkulator.eru.cz/ Následně se rozhodněte pro svého nového dodavatele.

- pokud Vám začne prodejce tykat, ihned ho vyhoďte nebo ho usměrněte.
- pokud Vám řekne prodejce, že ČEZ, E.ON, PRE, nebo někdo jiný končí a vy si musíte vybrat někoho jiného, případně, že pracuje pro nástupnickou firmu, pak ho rovnou vyhoďte. Energetika je obor, který je velmi hlídán a jistě byste nějakou informaci někde zaslechli.
- pokud u Vás zazvoní prodejce chtějte vždy jeho vizitku. Pokud ji nemá, nechť Vám ukáže občanku, řidičák, kde si opište jméno. Požádejte ho o celý název společnosti, pro kterou pracuje. Vyhnete se pak možným dohadům, kdo Vám to vlastně komoditu prodal.
- chtějte od prodejce popis společnosti pro kterou pracuje, zisky (pozor často si pletou obrat se ziskem - pak doporučuji rovnou vyhodit :-)), ztráty. Ptejte se, zda je kmenový zaměstnanec nebo pracuje jako partner společnosti. Pokud jako partner, tak pro koho.
- přečtěte si celou smlouvu, ptejte se na všechno. Nechte si předložit obchodní podmínky. Pokud nebude umět vysvětlit body smluv, nechť si zavolá na firmu a předá Vám někoho, kdo Vám to vysvětlí.
- ptejte se na aktivační a deaktivační poplatky, na pokuty, na vracení záloh, na převod záloh do dalšího období.
- pokud Vám nabízí garance na x let dopředu, ptejte se oproti kterým firmám. Jestli ví, kde elektřinu nakoupí, jak ji budou garantovat výrobci, jinému obchodníkovi (vzhledem k nutnosti garancí musí být společnost dostatečně silná, aby mohla garantovat dlouhé období). Jaké jsou postihy, když smlouvu vypovíte dříve. Jaké jsou postihy pro dodavatele, když smlouvu nedodrží.
-pročtěte si, na jak dlouho smlouvu uzavíráte, jak ji můžete vypovědět.

- Vy jako zákazník máte právo odstoupit od smlouvy cca 14 dní.
- nenechte se tlačit do podpisu, pokud není prodejce ochoten přijít si pro smlouvu zítra něco může být špatně.
- všimněte si vystupování prodejců, jejich chování. Jak jsou oblečeni (jsou to reprezentanti firmy, neroznášejí noviny :-)). Mluví moc rychle, hodně toho neví? Opět může být něco špatně.
- používejte selský rozum a hlavně si uvědomte, zda vůbec chcete změnu a ke komu - viz první bod


Michal

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 hostů