Vodovod
Re: Vodovod
Ahoj, všem,
včera jsem se pokusil určit podstatné parametry nové vody pomocí akvaristických testů (podotýkám, že nejsem chemik). Výsledky jsou následující : pH = 7,5, dGH = 6 stupňů (celková tvrdost), dKh = 3 stupně (uhličitanová tvrdost)
Pro srovnání mohu uvést parametry chýňské vody, které jsem naměřil cca před rokem: pH = 8,0, dGH = 28, dKH = 12
Takže z hlediska tvrdosti se jedná o výrazný posun k lepšímu, sledované parametry jsou v zásadě totožné s vodu, kterou jsem si do akvária vozil v kanystru z Barrandova.
Jarda
včera jsem se pokusil určit podstatné parametry nové vody pomocí akvaristických testů (podotýkám, že nejsem chemik). Výsledky jsou následující : pH = 7,5, dGH = 6 stupňů (celková tvrdost), dKh = 3 stupně (uhličitanová tvrdost)
Pro srovnání mohu uvést parametry chýňské vody, které jsem naměřil cca před rokem: pH = 8,0, dGH = 28, dKH = 12
Takže z hlediska tvrdosti se jedná o výrazný posun k lepšímu, sledované parametry jsou v zásadě totožné s vodu, kterou jsem si do akvária vozil v kanystru z Barrandova.
Jarda
Sodastream to může zabalit máme perlivku rovnou z kohoutku 

Volal jsem na 1.Vodohospodarskou. Jejich odpoved na perlivost/ bile zabarveni vody vicemene potvrzuje predchozi informace:
- jedna se o nasledek cisteni potrubi novou mekkou vodou, tzn. jeste pijeme trochu toho dlouholeteho bordelu, ktery se uvolnuje z celeho systemu
- tohle cisteni jeste nejakou dobu potrva, urcite minimalne nekolik tydnu.
Ujistila me, ze nyni jiz Chyne bude odebirat prazskou vodu bez jakehokoli mixovani z dalsich zdroju, tzn. zlepsena bude vyrazne jak tvrdost, tak i obsah dusicnanu
Jeste jsem se ji zeptal, proc v prilozene tabulce, ktera jeste evidentne neni aktualizovana (viz. take link v prispevku od Vaska), mela Chyne tak vyrazne nejhorsi vodu z obci, ktere jsou v tabulce uvedeny. Pry jsme byli jedini (v te tabulce), kteri odebirali vodu z Hostivickeho vrtu. Ostatni obce jiz byly napojeny na prazskou vodu.
- jedna se o nasledek cisteni potrubi novou mekkou vodou, tzn. jeste pijeme trochu toho dlouholeteho bordelu, ktery se uvolnuje z celeho systemu
- tohle cisteni jeste nejakou dobu potrva, urcite minimalne nekolik tydnu.
Ujistila me, ze nyni jiz Chyne bude odebirat prazskou vodu bez jakehokoli mixovani z dalsich zdroju, tzn. zlepsena bude vyrazne jak tvrdost, tak i obsah dusicnanu
Jeste jsem se ji zeptal, proc v prilozene tabulce, ktera jeste evidentne neni aktualizovana (viz. take link v prispevku od Vaska), mela Chyne tak vyrazne nejhorsi vodu z obci, ktere jsou v tabulce uvedeny. Pry jsme byli jedini (v te tabulce), kteri odebirali vodu z Hostivickeho vrtu. Ostatni obce jiz byly napojeny na prazskou vodu.
- Přílohy
-
- Kvalita vody.jpg (64.53 KiB) Zobrazeno 7234 x
Tak myslíte ještě používat filtry nebo již pijete a vaříte kávu bez omezení.
Jde mi o to, zda vodu již mohu prohnat automatem na kávu.
Jde mi o to, zda vodu již mohu prohnat automatem na kávu.
Viz. prispevek od Jardy k jakemusi vyraznemu zlepseni uz doslo. Jak moc asi ted nejsme schopni posoudit - v jeho prispevku jde o jine jednotky tvrdosti, nez jsou jsou v tabulce. Nevim jak to prepocitat.
My osobne asi s plnym pouzivanim vody z kohoutku tyden dva pockame. Zatim jsem jen zmenil nastaveni mycky na nizsi tvrdost
My osobne asi s plnym pouzivanim vody z kohoutku tyden dva pockame. Zatim jsem jen zmenil nastaveni mycky na nizsi tvrdost
myčku jsem ze sedmičky nastavil na jedničku a je to v rychtiku,
blejská se to jako psí kulky

Je to parada. Nase nadobi se uz ted taky blejska a navic jeste k tomu neni jako psi kulky chlupatyMydlan píše:myčku jsem ze sedmičky nastavil na jedničku a je to v rychtiku,
1 mmol/l = 5,6 °dH, nebo obracene 1 °dH = 0,18 mmol/lpavel píše:v jeho prispevku jde o jine jednotky tvrdosti, nez jsou jsou v tabulce. Nevim jak to prepocitat.
Takze Jardovo 6 dH odpovida 1.08 mmol/l, coz odpovida tomu co jsme psali drive.
Mycky nekdy maji Francouzke jednotky °F:
1 mmol/l = 10 °F nebo obracene 1 °F = 0,1 mmol/l, takze pro Jardu je to 10.8 °F
viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_vody
Přepočítávání stupňů (německé či francouzské) tvrdosti a dnes uváděných mmol/l je přibližně následující :
1 mmol/l = 5,6 °dH 1 °dH = 0,18 mmol/l
1 mmol/l = 10 °F 1 °F = 0,1 mmol/l
1 °dH = 1,7 °F 1 °F = 0,56 °dH
1 °dH = německý stupeň
1 °F = francouzský stupeň
převzato z http://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_vody
Jarda
1 mmol/l = 5,6 °dH 1 °dH = 0,18 mmol/l
1 mmol/l = 10 °F 1 °F = 0,1 mmol/l
1 °dH = 1,7 °F 1 °F = 0,56 °dH
1 °dH = německý stupeň
1 °F = francouzský stupeň
převzato z http://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_vody
Jarda
- Jiří Nývlt
- Kontaktovat uživatele:
Já sem z tejch vašich molů uplně namol.
Novou vodu se zatím neodvažuju pít...

Novou vodu se zatím neodvažuju pít...

Tak to je parada. To uz je opravdu tvrdost, respektive mekkost, stejna jako maji v Praze a okoli.Vasek píše: Takze Jardovo 6 dH odpovida 1.08 mmol/l, coz odpovida tomu co jsme psali drive.
Na zaklade komentaru Vaska a Jardy jsem se teda taky podival na ten internet a koukam, ze v oznacovani tvrdosti je docela hokej nebot svoje oznacovani tvrdosti maji nejen jiz zmineni Francouzi a Nemci, ale i Americani (aH) a Anglicani (eH). To je zabava ...

teď si ale úplně pomlaskávám,
na vojně jsme chlastali z louže nebo se ládovali v zákopu sněhem a taky se žilo

Dle přesného měření je aktuální tvrdost vody 8.124081 dH ( německý stupeň tvrdosti ), což neni nejnižší stupeň tvrdosti pro myčky ( měřil servisák, který tu něco opravoval ). Mám wirphool a nastaveno na 3 stupeň , tedy normální , šlo by na 2 ( středně měkká ) . Dle mne se to na tu jedničku časem dostane.
Ty bublinky mohou být vytvořeny vápenitýma usazeninama v potrubí, reakce ? ale to je možná blbost
Ty bublinky mohou být vytvořeny vápenitýma usazeninama v potrubí, reakce ? ale to je možná blbost

Tak jsem před týdnem přenastavila myčku na "nejměkčí" vodu a výsledek perfektní. Mám fakt radost, že byl projekt vodovodu schválen a dotažen do vítězného konce. Díky.
také máme už přes týden na jedničku a naprosto v pohodě, bublinky už zmizeli,
máme z toho radost, už se ví, kolik ta fajná voda vlastně stojí?
Tedy jestli už se soudruzi domluvili?
máme z toho radost, už se ví, kolik ta fajná voda vlastně stojí?