Palat píše:Jajinkax píše:Ale jde mi o to mám v tuto chvíli jen nahradní doklad občanku střihlou mohu i přesto se voleb zůčastnit?
Ale s tou otázkou to je zapeklité. Zákon o volbach do obecních zastupitelstev říká toto:
paragraf 33, odst. 3: "Volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost a státní občanství České republiky, popřípadě státní občanství státu, jehož občané jsou oprávněni volit na území České republiky. Totožnost a státní občanství prokáže volič občanským průkazem nebo cestovním pasem České republiky." Vy nemáte platnou občanku, doporučuji proto vzít s sebou pas.
paragraf 33, odst. 4: "Voliče, který není zapsán ve výpisu ze seznamu a který prokáže své právo hlasovat ve volebním okrsku, okrsková volební komise dopíše do výpisu ze seznamu dodatečně a umožní mu hlasování." Takže pokud ještě Vaše přihlášení k trvalému pobytu neprošlo úřední mašinérií až do seznamu voličů, nebere Vám to právo hlasovat.
A do třetice citace, paragraf 4, odst. 1: "Právo volit do zastupitelstva obce, města nebo hlavního města Prahy má občan obce za předpokladu, že jde o státního občana České republiky, který alespoň v den voleb, a konají-li se volby ve dvou dnech, druhý den voleb, dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v této obci, městě nebo v hlavním městě Praze přihlášen k trvalému pobytu." No a to vy jste.
Suma sumárum: Máte-li platnou občanku a jste hlášená v obci, máte právo volit. V zákoně jsem nenašel, jak může volební komise zjišťovat, jestli je volič opravdu hlášen, ale náhradní doklad by IMHO měl stačit. Takže doporučuju vyzbrojit se těmito citacemi ze zákona, a s hlavou vztyčenou sebevědomě napochodovat do volební místnosti. S chutí do toho, každý hlas se počítá!
Držím palce
Lukáš
PS.: Zákon o volbách např. zde:
http://www.mestokladno.cz/vismo/dokumen ... 2100003051