Bohužel skutečnost je hodně jiná a vývoj této problematiky mi svým charakterem velice připomíná jiné případy v Chýni.
Dovolím si stručně shrnout svoje informace a zkušenosti:
- snažil jsem se o změnu systému placení již cca. před čtyřmi roky, za tím účelem jsem byl i na úřadě, mluvil jsem s paní Musilovou a ta mi vysvětlila, že většina obyvatel preferuje stávající systém, takže tento bude zachován a
zavedení dvou systémů placení v jedné obci by bylo v rozporu se zákonem.
- příslušný zákon jsem si vyhledal, dva souběžné systémy placení za odpad opravdu odporují zákonu, a tak jsem tu skutečnost nechtě musel akceptovat
- v průběhu následujících pár let jsem zjistil, že počet sousedů, kteří by systém "dlouhodobých" známek uvítali, je stále více (mimochodem pravděpodobně mimo jiné i těch přes 40 domů zmíněných v posledním Zpravodaji), bylo to několikrát probráno na foru, nicméně systém se změnit nepodařilo
- letos v létě David inicioval změnu placení odvozu odpadu
- tuto skutečnost členům SDK potvrdil starosta na jedné ze schůzek SDK na jaře, plus dodal nějaké detaily jak by to celé mělo nově fungovat
- moje manželka šla v létě na základě těchto informací na úřad koupit známku, ale bylo jí sděleno, že nový systém je pouze pro řadové domy a navíc bude platit pro kalendářní, ne plovoucí rok
- nicméně pracovnice úřadu pružně v přítomnosti mojí ženy zavolala na Rumpold, zjistila, že Rumpold nemá žádný problém fungovat na půlroční nebo roční známky ani pro RD a bylo přislíbeno, že starosta domluví nový postup i pro RD
- tuto skutečnost si moje žena ověřila i přímo prostřednictvím telefonátu se starostou
- dle instrukcí jsme si roční známku měli přijít koupit na úřad cca. v polovině prosince
- když se moje žena v souladu s tím v polovině prosince obrátila na úřad tak uslyšela staré známé argumenty o tom, že systém jednorázových známek je nejlepší + balík argumentů proč pro rodinné domy nový systém nejde zavést.
Můj dotaz pro vedení obce - proč je obec nejdřív na 100% zásadová a odmítá porušování zákonů a pak někdo, ale
jenom někdo na toto porušování dostane výjimku?
Malé resumé - výroky a sliby v Chýni evidentně platí jen do doby, než je pronesen nový výrok a slib. Viz. například slib o veřejnosti pracovních zasedání zastupitelstva, nasledně zrušený výrokem pana starosty o tom, že si to vlastně rozmyslel a že to bude kompenzováno větším prostorem pro veřejnost na veřejných zasedáních zastupitelstva. Zde taky jaksi marně čekáme na splnění slibu ...
V příštím životě možná budu chtít být státním zaměstnancem. Ti si mohou říkat co chtějí a nesou za to nulovou odpovědnost. Skvělý život ...