kryglik píše:kubajs píše:pavel píše:Já si to vytisknu a budu vozit sebou v aute
Vy si z toho děláte srandu, ale v provozu to zas taková sranda není, hlavně když vezmu v potaz, že někteří řidiči, i když jsou na vedlejší, se spoléhají pouze na znamení o změně směru jízdy druhého řidiče (což je samozřejmě špatně). Takovíhle řidiči vjedou s klidem z vedlejší na hlavní v domění, že druhý řidič jim nekříží směr jízdy a ejhle, bum a je vyděláno

. Vina bohužel na straně toho, který vjel z vedlejší, i když spoluvinu měl i ten, který dával špatné znamení o změně směru jízdy.
Blinkry nejsou na autě namontovány pro srandu! Já vím, že je to v dnešní době velká frajeřina, nepoužívat je... Viděl jsem mnoho řidičů, kteří nepoužívají blinkry vůbec.
Kryglík: učivo autoškoly, hledat se mi nechce, ale zamysli se nad tím, dává to celkem smysl z logického hlediska.
Jinak ty dodatkové tabulky jsou umístěny naopak, než jsem psal. Ale to je jen detail

.
Logicke mi to prijde, ale to jeste nic neznamena... Ja to docela googlil a nic nenasel, prave. A radeji mam overena fakta

V učebnicích autoškoly podobný případ půjde najít.
Ale je to třeba i zde:
http://simane.cz/ShowTest.php?id=17
13. bod. Modré auto jede po hlavní (to že jede po hlavní je samozřejmě irelevantní) a má spravně zapnutý levý blinkr, neboť mění směr jízdy vlevo).
To samé platí v uvedených křižovatkách v Chýni.
Stručně a jasně, řidič motorového i nemotorového vozidla (cyklista či třeba jezdec na zvířeti

) musí dát patřičné znamení o změně směru jízdy vždy, když není jasné z tvaru křižovatky, kam pojede, nebo nebo když prostě neprojíždí křižovatkou rovně. Pokud nedá v pravoúhlé křižovatce žádné znamení o změně směru jízdy, znamená to vždy, že jede ROVNĚ. Bez ohledu na to, zda je na hlavní či vedlejší (to je irelevantní). To, zda je na hlavní či vedlejší, pouze upravuje následnou přednost v jízdě, nic jiného. Dávání znamení o změně směru jízdy (= vyhození blinkru) nemá s pojmy hlavní a vedlejší silnice absolutně nic společného. Pouze s tvarem křižovatky.
To rovněž znamená, že pokud dodatková tabulka (tvar křižovatky) odpovídá (aspoň zhruba) tvaru fyzické křižovatky, pak se blinkry používají naprosto stejně, jako kdyby tam vůbec žádná značka, ani dodatková tabulka nebyla.
Nyní musí být vše jasné (crystal clear) a rovněž doufám, že jsem tímto zachránil pár zmařených životů či jen zmačkaných plechů;).
Na závěr pouze to, co je i v testech autoškoly: Řidič vyjíždějící z vedlejší musí dát přednost řidiči jedoucímu po hlavní bez ohledu na jeho případné chybné znamení o změně směru jízdy. To znamená, že na tu hlavní silnici nesmí vjet dříve, než si je 100% jistý tím, že řidič jedoucí po hlavní mu určitě nepřekříží jeho trasu. I když bliká mimo jeho trasu.
Bohužel ale ani toto pravidlo mnoho lidí nezná, a tak i proto je důležité správně blikat / ukazovat.
Kdo výše uvedené nezná či si nedokáže zapamatovat, klidně si to vytiskněte a nalepte do auta tak, abyste tím neomezili výhled z vozidla

. Cyklisti nechť si to nalepí či napíší centrofixem na čelo (zrcadlově převrácené na způsob nápisu AMBULANCE na sanitkách

) a na řídítka namontují zpětná zrcátka, do kterých se vždy v případě nejasností mohou podívat

.