Máje
- Dádule
- Kontaktovat uživatele:
Máje
Mozna, ze jste take zaslechli, ze se v Chyni chystaji Maje.
Uprimne se priznam, ze jako byvaly Prazak vubec netusim o co jde a byla jsem rada, kdyz mi to vcera mistni vysvetlili.
Je to hezka akce a urcite by stalo za to, tady na to zpropagovat.
Vzdyt tech akci ve vsi zas tolik neni.
Prosim napiste nekdo z tech zasvecenych podrobne info.
Diky.
Uprimne se priznam, ze jako byvaly Prazak vubec netusim o co jde a byla jsem rada, kdyz mi to vcera mistni vysvetlili.
Diky.
Já sice nepatřím mezi "zasvěcené" - jen moje dcera taky tancuje, ale myslím, že by bylo prima kdyby se ta akce zviditelnila nejen tady na fóru, ale v mediích. Jestli by třeba nemohl pan starosta trochu zatlačit. Děcka od února každou neděli nacvičují a už to je podle mě chválihodné. A maj´ to docela pěkný. Je to složité, vlastně se tancuje celá česká beseda a v tomhle mě přijdou dost dobří. Taky se můžou flákat jako v ostatních vesnicích
Myslím, že pro Chýni by to bylo docela vítané a chválihodné, kdyby se podařilo upozornit třeba ČT. Nova nemá zájem, to jsem zkoušela loni

Myslím, že pro Chýni by to bylo docela vítané a chválihodné, kdyby se podařilo upozornit třeba ČT. Nova nemá zájem, to jsem zkoušela loni

- Jiří Nývlt
- Kontaktovat uživatele:
Cituji z webu České televize:KatiJ píše:Já sice nepatřím mezi "zasvěcené" - jen moje dcera taky tancuje, ale myslím, že by bylo prima kdyby se ta akce zviditelnila nejen tady na fóru, ale v mediích. Jestli by třeba nemohl pan starosta trochu zatlačit. Děcka od února každou neděli nacvičují a už to je podle mě chválihodné. A maj´ to docela pěkný. Je to složité, vlastně se tancuje celá česká beseda a v tomhle mě přijdou dost dobří. Taky se můžou flákat jako v ostatních vesnicích![]()
Máte námět na reportáž do zpravodajských nebo publicistických pořadů ČT? Pošlete nám ji na e-mailovou adresu: ctnamety@ceskatelevize.cz
Horká linka - zpravodajství: 261 135 555
Re: Máje
Tak tady je malá ukázka z roku 2000, je to článek z Chýnovin:Dádule píše:Mozna, ze jste take zaslechli, ze se v Chyni chystaji Maje.
Diky.
Tak jako každý rok, tak i letos poslední sobotu v květnu se konaly Staročeské máje. Přípravy byly veliké. Aby se Staročeské máje vůbec konaly, musela se uskutečnit brigáda, na které se vyndavaly a svazovaly sazenice stromků. Touto prací si májovníci zasloužili strom a břízky. Dva dny před májemi se jelo pro strom. Vše proběhlo hladce. V pátek ráno začaly přípravy na hřišti. Kopala se díra, zdobila se májka, vázal se věnec atd. Po páté hodině odpoledne májka stála a začalo hlídání, které trvalo do rána. Během hlídání kluci roznesli a ozdobili břízky. V sobotu v jednu hodinu odpoledne vše vypuklo. Skvělí muzikanti, kteří uvedli všechny do dobré nálady, vyrazili s májovníky po vsi. I přes velký déšť se zpívalo a tancovalo. Po vynešení všech holek jsme se sešli po čtvrté hodině na hřišti, kde se tancovala česká a moravská beseda. Po usilovném kácení májky špičku vyhrál Jiří Bahenský a májku v tombole paní Lenka Štrosová. Pak se šlo do Scarlettu, kde si všichni, kdo tam přišli, užili zábavu, která trvala do ranních hodin.
Iva Siegerová
Srneček