Kontejnery jsou pořád nejlepší řešení, jen fungují zatím moc krátce, a je potřeba je doladit. Jsou minimálně tři možnosti, jak to udělat:
1) přesunout kontejnery z míst nevyužívaných na místa, kde je přetlak papíru
2) doplnit několik kontejnerů na nejfrekventovanější místa
3) zvýšit frekvenci svozu
(Čtvrtá možnost je veřejný výprask na holou zadnici každému, kdo bude přistižen, že do kontejneru hází bordel nebo nesložené prázdné krabice. Tahle možnost je ale bohužel jen teoretická.)
Od jedničky k trojce vzrůstá finanční náročnost, ale minimálně možnost 1 a 2 je rozhodně reálná. Než se ale cokoli začne dělat, musí mít obec podklady k rozhodnutí, jaká úprava je nejefektivnější. Jistě všichni uznají, že vyvážet každý týden poloprázdné kontejnery efektivní není. Proto mám návrh: vytvořme přehled, jak rychle se naplňují jednotlivé kontejnery. Když budeme mít dostatečně dlouhou a podrobnou statistiku, budou další úpravy rozmístění a svozu kontejnerů smysluplné a ne jen střelbou do prázdna.
Jak si to představuji? V obci i tady na fóru je spousta lidí, kteří chodí venčit psy, děti nebo jen tak sebe samotné. Další kolem kontejnerů chodí na autobus nebo na parkoviště... Není nic jednoduššího, než v rámci těchto cest nakouknout do kontejneru a zaznamenat si, jak moc je plný, případně jestli se válí papír okolo a další užitečné poznámky. Zaznamenejte si to na kus papíru (nebo do mobilu, notebooku, tabletu, jak je ctěná libost) a jednou za pár dní to dejte sem na fórum. Jednou za čas z toho udělám souhrnný přehled. Když to dáme dohromady a vydržíme to dělat soustavně alespoň dva měsíce, měla by vzniknout dost reprezentativní a tudíž užitečná statistika.
Když bude o jednom a tom samém kontejneru dělat záznamy víc lidí, je to jen ku prospěchu věci, a když se najdou tací nadšenci, kteří si to vezmou za své, a budou jeden nebo pár kontejnerů mapovat obden nebo každý den, úspěch je zpola zaručen.
Pro zjednodušení orientace jsem vzal mapku Vaška Chaloupky, a jednotlivé kontejnery na papír jsem očísloval, takže své záznamy prosím opatřujte odpovídajícím číslem kontejneru. Verze mapky ve vyšším rozlišení je zde: http://superflip.fzu.cz/download/kontejnery_cisla.jpg
Řekněte to známým, manželům, manželkám, rodičům, dětem atd., a pusťme se do toho. Jsem upřímně zvědavý, jestli se nás najde dost na to, abychom to dotáhli do konce.
LP