Tak ve čtvrtek proběhla avizovaná schůzka. Potěšilo mě, že vše proběhlo důstojně a i když nechyběly kritické hlasy, tak se nekonalo ani házení pukavců ani defenestrace.

Na obecním webu je k dispozici
PDF prezentace použité během schůzky. Ovšem skoro vše, co v ní je, zaznělo také během diskuse zde na fóru.
Na schůzce se stejně jako tady na fóru hodně řešila otázka označování kontejnerů, aby popeláři věděli, zda vyvézt či nevyvézt. Po dlouhém přemýšlení, zvažování a zamítání různých možností se rýsuje jako nejlepší toto řešení: každý zájemce o označování kontejneru "nafasuje" průhledné pouzdro a do něj plastovou kartu, z jedné strany červenou s nápisem "nevyvážet", z druhé zelenou s nápisem "vyvézt". Pouzdro bude opatřeno samolepící páskou, kterou se přilepí na kontejner poblíž čárového kódu. Bude-li kontejner k vyvezení, zasune se karta zelenou stranou nahoru, pokud ne, karta se otočí červenou stranou nahoru. Jednoduché, rychlé, spolehlivé. Pevně doufám, že toto řešení se ujme, ale pokud by někomu nevyhovalo, bude mít samozřejmě právo označovat popelnici jinak, za předpokladu, že to bude pro popeláře dost jasné.
Při diskusi taky padla zajímavá myšlenka, jestli by se nevyplatilo alespoň u některých bytovek nahradit kontejner normálními popelnicemi. Po troše zamyšlení se mi to zdá zajímavé. Pokud se kontejner vyváží jednou za dva týdny, znamená to produkci maximálně 400 litrů odpadu za týden, spíš trochu méně. (Kontejner má sice nominální objem 1100 l, ale ve skutečnosti se do něj tolik odpadu v podstatě nikdy nedostane). Nahradil-li by se kontejner dvěma 240l popelnicemi, vznikne bohatě dostačující kapacita 480l týdně. A přítom by nebylo nutné obě popelnice vyvážet každý týden, ale stačilo by nechat vyvézt vždycky jen tu naplněnou. Finančně to při produkci 400 l za týden vychází úplně nastejno, při produkci 350 l za týden úspora cca 2000 Kč, tj. 15%. Další výhodou je, že dvě dvěstěčtyřicítky zaberou méně místa než velký kontejner, minimálně opticky (prostor pro popelnici na bioodpad?) a navíc by díky častějšímu vyvážení plné popelnice odpad v popelnicích nezůstával tak dlouho jako ve velkém kontejneru. Nevýhodou je nutná počáteční investice do výměny popelnic a jisté riziko nedostatku místa v nárazových obdobích, především o Vánocích. I tak mi to ale přijde zajímavé. Samozřejmě to nikomu nevnucuji, v bytovce nebydlím, takže mi třeba nedochází nějaký jiný zásadní problém...