Ondřej Fingerhut píše:další minus změny je ekologický dopad, že nevyužité místo v popelnicích bývalých známkařů (rozdíl nyní 120 l á 3 týdny a potom 70 litrů á 1 týden, tedy 210 l/3 týdny ) by asi zaplnil plast sklo a papír (já bych to tedy tak určitě dělal, nežli vystrčit nezaplněnou popelnici, za kterou platím, tak bych jí doplnil tím, co teď separuji). Výhoda je úspora času za nákup známek a manipulace s nimi a podchycení těch vykuků, co odpad namísto do popelnice vyhazují tam, kam nemají.
No to snad ne, odpad přece třídíme hlavně kvůli přírodě, ne kvůli tomu, že ušetříme pár korun za rok...
Pokud podobně uvažuje velké procento lidí, pak se nedivme, že to v přírodě vypadá tak, jak to vypadá a že po výjezdu do Rakouska, Švýcarska apod. podobný binec v přírodě těžko zahlídneme (tam jsou lidi, jak je vidět, disciplinovanější).
V ČR bohužel mnoha lidem připadá normální vyhodit nedopalek, krabičku od cigaret, pet láhev na ulici, v lese, kelímek z KFC z okýnka auta do příkopu u silnice...
To, že někdo třídí odpad JEN kvůli penězům je bohužel podobný přístup. Vyhodit něco někam, kam to nepatří. Hlavně, že ušetřím, nebo co kdyby mi náhodou ruka upadla, když musím jít s odpadky víc než 10 metrů od baráku...
Navíc mi nejde do hlavy, že se někomu vyplatí riskovat ostudu např. tím, že kus zeleného drátěného pletiva z plotu vyhodí za tratí do pole místo do popelnice. Asi by ho těch pár korun zabilo?
O těch nárazníkách a jiného bince z aut dál za tratí radši už ani mluvit nebudu.